Félmillió euró nyomravezetői díjat ajánlott fel a drezdai rendőrség

Hirdetés

Félmillió euró (168 millió forint) nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki olyan információval szolgál, amely segíthet a drezdai ékszerrablás tetteseinek azonosításában és elfogásában, vagy a zsákmány megtalálásában – jelentette be csütörtökön a múzeumi rablás ügyében nyomozó rendőrség.

Horst Kretzschmar tartományi rendőrfőnök és Klaus Rövekamp vezető főügyész közölték, hogy minden eszközt megragadnak az ügy megoldása érdekében. Az eset feltárására alakult, Epaulette nevű különleges nyomozócsoport tagjainak számát 40 főre emelték.

Eközben a helyszínelés a végéhez közeledik a múzeumként működő drezdai uralkodói palota (Residenzschloss) kincstárában, a Grünes Gewölbe (Zöld boltozat) elnevezésű épületrészben. A rendőrség szóvivője elmondta, hogy a tervek szerint péntek délelőtt befejezik a helyszíni vizsgálatokat.

Egyelőre nincsen forró nyom az ügyben. A különleges nyomozócsoport összesen 342, a lakosságtól érkezett információt vizsgál, köztük 49 esetben képekről és videófelvételekről is szó van.

Az ellopott, briliánsokat és gyémántokat tartalmazó ékszerek és tárgyak megkerülésére szakértők szerint alig van remény.

Hirdetés

Willi Korte szakértő szerint annak esélye, hogy felbukkanjanak a műtárgypiacon és sértetlenül visszakerüljenek a múzeumba, elenyésző.

„Az a legnagyobb félelmem, hogy a köveket kitörik belőlük és egyenként értékesítik” – mondta. Korte szerint a gyémántok gyakran szolgálnak fizetőeszközként, gyakran adják őket tovább Észak-Amerikába, Kelet-Európába vagy Ázsiába.

A rendőrség négy elkövető után nyomoz. A két betörő mellett, akik a palotában készült felvételeken láthatók, még két tettes tartózkodhatott az épületen kívül. Az ismeretlen tetteseknek hétfő reggel a szigorú biztonsági intézkedések ellenére sikerült a palota kincstárába bejutni és a három ékszeres vitrint fejszével betörve elvinni három ékszeregyüttes egyes darabjait. A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények (SKD) szerdai tájékoztatása szerint az értékes gyűjteményből elloptak tizenegy különleges darabot, valamint eltűntek két további műtárgy részei és több gyémántokkal és briliánsokkal díszített kabátgomb is. A tárlókban őrzött, mintegy száz darabból álló három ékszergarnitúrából hátrahagytak számos ékszert, köztük gyémánttal kirakott cipőkapcsokat és gombokat, a királyné gyöngy nyakláncát és egy gyémántokkal kirakott kardot.

Forrás: MTI

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!