Hatalmas botrányt váltott ki a The New York Times cikke – Brüsszel reagált

Hirdetés

Reagált az Európai Bizottság a hétvégén megjelent New York Times cikkre, amelyben pont a magyar uniós támogatások példáján mutatták be, hogyan kerülnek csalárd módon milliárdok a oligarchákhoz. Brüsszel azt mondja, nyomozást indítanak, ha kell, de a tagállamok hatóságaié a végső szó.

Kifejezett csalások ritkán fordulnak elő – a New York Times tudósítása szerint így reagált az Európai Unió a lap cikkére az Európai Bizottság szóvivője a Népszava szerint.

A lap cikkében azt mutatta be, hogy az EU-val szemben kritikus kormányokhoz közeli üzletemberek bár ágállnak a brüsszeli lépések ellen, az onnan jövő támogatásokat készséggel elteszik.

A Bizottság szóvivője, akit a cikk hatására kérdések özönével árasztottak el az újságírók, kijelentette, hogy nem helyettesíthetik a nemzeti kormányt: a számviteli csalásokat kiírtják, eljárásokat és vizsgálatokat is indítanak, de a hatósági fellépés a tagállamokra marad. Úgy reagált a cikkre, hogy Brüsszel egyáltalán nem nézi tétlenül a csalásokat, sőt, nagyon is komolyan vesz minden ez irányú bejelentést, és azokat továbbítja az OLAF-nak, amely az ilyen ügyek felgöngyölítésére hivatott, amely Magyarországon is több ügyben nyomoz.

A probléma az, hogy az Európai Bizottság, ha változtatni akarna a rendszeren, ahhoz is kellene a tagállamok támogatása.

Hirdetés

 

 

 

Forrás: napi.hu

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!