Totális a zűrzavar Merkel pártjában- meglepetés jöhet

Hirdetés

Vezetési válság közepette tartja idei kongresszusát Németország legerősebb pártja, egyben a nagyobbik kormánypárt, amely a sajtó értékelése szerint az előző kongresszus óta, az elmúlt évben csak botladozott.

Még egy párton belüli “puccs” lehetősége is felmerült.

Angela Merkel német kancellár pártja, a CDU zaklatott hangulatú kongresszusra készült november végén, miután az elmúlt időszakban csak bukdácsolt a választásokon és komolyan megkérdőjeleződött, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) pártelnök képes lenne-e kancellárjelöltként győzelemre vezetni a pártot a következő parlamenti választásokon – írja összefoglalójában az AFP.

A párt gondjai jól tükröződnek a közvélemény-kutatási eredményeken és vezetőaspiránsok feltűnésén, illetve többé-kevésbé nyílt versenyén.

Ami az előbbit illeti, a legfrissebb felmérések szerint a CDU a szavazatok 25 százalékára számíthatna, ha Németországban most vasárnap lennének a parlamenti választások. Ezzel még mindig a legerősebb politikai erő, ám a gyorsan emelkedő Zöldek immáron három százalékpontra megközelítették. A Die Welt jellemzése szerint a szociáldemokrata SPD-vel nagykoalícióban kormányzó párt csak botladozik, amit igazol, hogy a májusi európai parlamenti választásokon hét százalékponttal rontott öt évvel korábbi eredményéhez képest és a keletnémet tartományban három helyi választáson is erős versenyre kényszerítette a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt.

Hirdetés

A párt hanyatlását nem lehet a továbbiakban figyelmen kívül hagyni – reagált a fejleményekre Friedrich Merz, aki tavaly ilyenkor hajszállal vesztette el a CDU elnökválasztási versenyét AKK-val szemben, ám most új kihívóként lép színre a kancellárjelöltségért folyó versenyben. AKK-t ugyanis egymás követő hibái miatt már nem tekintik esélyesnek. Egyik nagy baklövése azt volt, hogy egy 17 éves kamasz által készített, a CDU-t bíráló YouTube-videót okolt a legutóbbi tartományi választási vereségért. A másik, hogy hadügyminiszterként előzetes kormányon belüli egyeztetés nélkül azt javasolta, hogy Szíriában hozzanak létre német ellenőrzés alatt álló biztonsági zónát.

Az Infratest Dimap nemrégiben készült felmérése szerint a németeknek csak 19 százaléka véli úgy, hogy AKK jó kancellár lenne, míg Merz bizalmi indexe 42 százalék. Ugyanakkor Hans Vorländer politológus professzor szerint korai lenne leírni a pártelnököt. Kezdeti hibái feledésbe merülhetnek, ami lehetővé tenné, hogy újraépítse befolyását a pártban.

A Der Spiegel szakírói arra számítanak, hogy a kancellárjelöltségért folyó verseny minden mást el fog homályosítani a lipcsei kongresszuson. A CDU ifjúsági tagozata kezdeményezte, hogy erről pártszavazást tartsanak, amivel keresztülhúzta Merkel jól eltervezett utódlási folyamatát. Merz látva a lehetőséget megduplázta támadásait a kormány és a párt vezetése ellen, mondván: hiányzik a megfelelő irányítás a CDU és az ország élén. A jelenleg vállalati jogászként dolgozó, a centrumpolitika helyett karakteres konzervatív politizálást ajánló politikus azt tervezi, hogy rögtön AKK után tart beszédet Lipcsében.

A megnyitót egyébként Merkel prezentálja, miután semleges szereplőként – csúnyábban szólva: valós hatalommal egyre kevésbé rendelkező béna kacsaként – léphet színre. Vorländer szerint lehet, hogy a kongresszusi teremben ellenséges hangulat fogadja AKK-t, ám korai lenne azt feltételezni, hogy Merz egyfajta párton belüli puccsot tud végrehajtani. Már csak azért is, mert Jens Spahn egészségügyi miniszter, aki szintén szemez a kancellárjelölti megbízással, halogatná a meccset. Azt mondta: a vezetési viták túl sok energiát visznek el, a CDU-nak inkább a kormányzásra kellene koncentrálnia.

Mint ismeretes, a  CDU és az SPD nagykoalíciója kényszerházasság. Mindkét pártnak van oka tartani attól, hogy egy előrehozott választáson nagyon rosszul szerepelnének, ezért érdekük halogatni a válást. Ugyanakkor, ha az SPD decemberi kongresszusán a baloldali, viszonylag radikális pártelnökpáros-jelöltet választják meg a párt élére, akkor heteken belül megtörténhet a szakítás.

Hirdetés

Jövőre csak egy tartományi választás lesz Hamburg városállamban, így nem kell további sorozatos kudarctól tartaniuk. Spahn a maga részéről új vezető csapatot javasol a CDU élére, amely magabiztos, bátor és immáron nem Angela Merkelt tekinti igazodási pontnak. Vorländer professzor szerint a kormánypártok kitartanak a kettejüket összeláncoló nagykoalíció mellett, mert ezt diktálja nekik a politikai túlélési ösztönük.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!