Trump két tűz közé került -színt kell vallania

Hirdetés

Kína válaszlépésekkel fenyegetett, ha az Egyesült Államok szankciókat vezetne be Pekinggel szemben a hongkongi tiltakozások miatt. A kérdést ugyanakkor átszövi az amerikai belpolitika is: Trump elnököt a vele szemben álló kongresszus akarja rávenni a kemény törvény szentesítésére.

Az ellene folyó vizsgálattal, a Kína elleni gazdasági háborúval és a Közel-Kelettel elfoglalt Donald Trump az utóbbi hónapokban igyekezett kerülni, hogy állást foglaljon a hongkongi erőszakos tiltakozások kérdésében. A kaotikus jelenetek egyik nyugati olvasata a demokráciapárti tüntetők és a Kína-párti helyi illetékesek és karhatalom szemben állása.

Szerdán egy olyan dokumentum landolt Trump asztalán, amely arra kényszerítheti, hogy valljon színt. Az aláírásra váró törvényjavaslat kemény szankciókat vetne ki kínai illetékesekre a tüntetők és rendbontók elleni fellépés miatt és véget vethetne Hongkong és az Egyesült Államok kedvezményes gazdasági kapcsolatának.Mindeközben Trump a Kínával folytatott gazdasági háborút lezárni próbáló alkudozásra is figyel. December 15-én lejár a határidő, ameddig el kell döntenie: felújítja-e a kínai termékekre kirótt egyik szankciós csomagot.

Kína közben haragosan reagált a hongkongi emberijogi és demokrácia törvény nevű tervezett jogszabályra, amely Trump bírálói szerint annak tesztje lehet, mennyire elkötelezett a mostani elnök az emberi jogok és a demokrácia külföldön történő védelméről szóló, hagyományos amerikai külpolitikai jelszavak iránt.

Trumpot mindkét nagy amerikai párt sürgette, hogy jobban álljon ki a részben autonóm területe feletti ellenőrzést kiterjesztő Peking ellen tiltakozók oldalán.

Hirdetés

A Fehér Ház egyelőre nem nyilatkozott, hogy Trump aláírja-e a szenátuson és alsóházon is gyakorlatilag ellenszavazat nélkül átment törvényt. Ez azt jelenti, hogy Trumpnak a felsőházban többségben lévő republikánus párttársai szerint is keményebben kell bánni Kínával.

Trumpnak a szokásos 10 napnál kicsit több ideje van dönteni a törvényről, mert a közelgő hálaadás ünnepére felfüggesztik a kongresszus üléseit. Marco Rubio floridai szenátor, volt elnökjelölt azt mondta, szerinte Trump aláírja a törvényt. Trumpnak azonban lehetősége van puhítani a jogszabályt – elnöki jogkörével élve késleltetheti egyes paragrafusok végrehajtását.

Kína közben egyértelművé tette nemtetszését: „Ha Amerika továbbra is rossz lépéseket tesz, akkor Peking garantáltan kemény ellenlépésekkel válaszol” – fogalmazott a kínai külügyi szóvivő.

„Hagyják abba a beavatkozást Hongkong és Kína belügyeibe!”Kommentátorok megkérdőjelezték, hogy valóban lehet-e kemény választ várni Pekingtől, amely szerintük időnként fenyegető kijelentéseket tesz, de aztán nem történik semmi.

„Valóban hagynák elúszni emiatt a kereskedelmi alkut?” – tette fel a kérdést Evan Medeiros, a korábbi, Obama-kormányzat egyik Kína-szakértője és tanácsadója.

Hirdetés

Forrás: Infostart

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!