Tuskot választották az Európai Néppárt elnökének – máris kizárásokkal fenyegetőzik

Hirdetés

A volt lengyel miniszterelnök, az Európai Tanács leköszönő elnöke irányítja ezentúl az Európai Néppártot, így döntöttek az EPP zágrábi tisztújító kongresszusának résztvevői.

Donald Tusk, aki az egyetlen jelölt volt a posztra, azt ígérte, hogy az Európai Néppárt (EPP) elnökeként harcolni fog a populizmust ellenző szavazók voksaiért. Arról is beszélt, hogy öt év után belefáradt abba, hogy ő legyen Európa első számú bürokratája. “Kész vagyok harcolni, készek Önök is?” – tette fel a kérdést az EPP zágrábi tisztújító kongresszusán a résztvevőknek.

Donald Tusk szerint a félelem fontos szerepet játszik a politikában, a migránsválság, valamint az elmúlt évek terrortámadásai miatt az emberek a biztonság érzését keresik. A szavazók szívét ezért könnyen elnyerik azok, akik azt kiabálják, hogy “álljanak fel, tegyék az országot újra naggyá és szerezzék vissza az irányítást” – fogalmazott a volt lengyel kormányfő. Szerinte csak azoknak van joguk kormányozni, akik akarnak és tudnak biztonságérzetet nyújtani az embereknek, megőrizve egyidejűleg a szabadságukat és jogaikat.

Donald Tusk szerint semmiképpen nem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét azoknak a populistáknak, manipulátoroknak és autokratáknak, akik elhitetik az emberekkel, hogy a szabadság nem járhat kéz a kézben a biztonsággal, a határok és a területek védelme pedig a liberális demokráciával és a jogállamisággal.

“Az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a tisztességes nyilvános viselkedés, nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mert erre nincs szükség” – hangoztatta. Figyelmeztetett: azok, akik ezt nem tudják elfogadni, “de facto ki lesznek zárva a pártcsaládból”.

Hirdetés

A lengyel politikust 491 igen, 37 nem és 12 érvénytelen szavazat mellett választották meg a párt elnöki posztjára, ő volt az egyetlen jelölt. Tusk Joseph Daul francia politikus helyét vette át, aki 2013 óta töltötte be az EPP elnöki tisztségét.

Forrás: Infostart

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!