Brexit: rossz hír jött a briteknek – Johnson nem aggódik

Hirdetés

A brit gazdaság már nem növekszik tovább, aminek egyik fő oka a Brexittel járó bizonytalanság. Az augusztus-október közötti időszak a leggyengébb három hónap volt 2009 eleje óta.

Ez azonban már aligha akasztja meg Boris Johnsont, pártja az előrejelzések szerint fölényesen nyeri a csütörtöki előrehozott parlamenti választást.

A mozgó három havi összevetésben számolt októberi stagnálás jelentős lassulást jelez: a szeptemberrel véget ért harmadik naptári negyedévben ugyanis még 0,3 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban az előző naptári negyedévhez képest. Igaz, a recessziót egyelőre elkerülte Nagy-Britannia, ahhoz ugyanis a konszenzusos meghatározás szerint az kell, hogy két egymást követő negyedévben csökkenjen a hazai össztermék.

A havi összehasonlításban számolt októberi zéró növekedés ugyanakkor javulás, mivel augusztusban 0,2 százalékkal, szeptemberben 0,1 százalékkal visszaesett a GDP a megelőző hónapokkal összevetve. Az októberi teljesítmény azonban így is elmarad a várakozásoktól, az elemzői konszenzus ugyanis 0,1 százalékos növekedést valószínűsített arra a hónapra.

Összességében a zéró októberi növekedés 0,7 százalékos éves GDP-növekedésnek felel meg, ami hét éve a leglassabb éves emelkedés a brit gazdaságban. Az augusztus-október közötti időszak pedig a leggyengébb három hónap 2009 eleje óta a BBC szerint.

Hirdetés

Ennek ellenére a font tegnap is erősödött.

Az MTI idézi a Centre for Economics and Business Research vezető közgazdászát, Josie Dentet, aki szerint az októberrel zárult három hónapot erőteljes bizonytalanság jellemezte azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia kilép-e az akkor érvényben volt Brexit-határnapon, október 31-én az EU-ból. Az előző, március végi Brexit-határidő előtt jelentős készletfelhalmozásba kezdett a brit üzleti szektor. Ez akkor felhajtotta a GDP-növekedési ütemet, mivel a feldolgozószektor raktárra is termelt, készülve arra, hogy a Brexit a beszállítási láncolatokat is érintheti. Az elemző szerint ennek a raktárkészletnek a leépítése nyomhatta le a második negyedévi növekedést, miután Nagy-Britannia márciusban nem lépett ki az EU-ból.

Az októberi Brexit-határnap előtt nem volt érzékelhető az első negyedévihez hasonló raktárfeltöltési hatás, egyrészt valószínűleg azért, mert karácsony közeledtével az üzleti szektor raktárai csaknem tele vannak. Másrészt sok üzleti vállalkozás jó eséllyel mára “belefáradt a Brexitbe”, és még egyszer nem hajlandó belevágni olyan raktárkészlet-felhalmozásba, mint az év elején.

A brit üzleti szektor szervezetei a további gazdasági kilátásokat is borúlátóan ítélik meg. A Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetsége friss előrejelzése szerint az idei, 1,3 százalékosra becsült bővülés után 2020-ban alig 1 százalékos lehet a GDP-növekedés. Az üzleti beruházások értéke idén egy, jövőre 0,7 százalékkal eshet vissza. Szakértőik szerint a Brexit körüli bizonytalanság egyértelműen negatívan hat a beruházásokra.

Az Egyesült Királyságban csütörtökön tartanak előrehozott parlamenti választásokat, amelyeket az előrejelzések szerint fölényesen nyerhet a kormányfő, Boris Johnson vezette Konzervatív Párt. Johnson megígérte, hogy ebben az esetben januárban végrehajtja a Brexitet, azaz kilépteti az országot az EU-ból.

Hirdetés

A negatív gazdasági fejlemények aligha veszélyeztetik győzelmét: a britek ugyanis a Brexit-kérdést, az egészségügyi rendszer rendbetételét és a bűnözés csökkentését is fontosabbnak tartják a gazdasági kérdéseknél a BBC felmérése szerint.

Forrás: Privát bankár

 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!