Kim Dzsongun megunta a cicázást Trumppal – most bekeményít

Hirdetés

A CNN értesülései szerint Észak-Korea várhatóan bekeményít az Egyesült Államokkal szemben, és nem tárgyalnak többé az atommentesítésről, mert Donald Trump amerikai elnököt sebezhetőnek érzik politikailag.

A lap forrása arról számolt be, hogy ez az új irányvonal lesz a rezsim karácsonyi ajándéka Amerikának, amit korábban egy magas rangú tisztviselő már belengetett december elején. Phenjan várhatóan meg is szakítja a kapcsolatot Washingtonnal, és megerősítik nukleáris státuszukat. Észak-Koreát emellett a továbbiakban az ellenük hozott szankciók sem érdeklik majd, mert gazdasági növekedésnek indult az ország, és inkább visszatérnek az állam tradicionális önfenntartó ideológiájához, hogy ne kelljen másokra támaszkodniuk.

A CNN azt írja, egyelőre nem tudni, miként reagál majd Trump és az amerikai kormány erre a döntésre.

Emlékezetes, Trump és Kim Dzsongun között hosszú ideig nyilvános adok-kapok folyt, majd végül tárgyalásba kezdtek, két csúcstalálkozót is rendeztek, de nem sikerült egyről a kettőre jutniuk, a kapcsolatuk pedig azóta zuhanórepülésben van. Kim Dzsongun várhatóan kivárásra játszik majd, mert sebezhetőnek érzi most az elnököt. Trump ellen egyrészt vádat emeltek, másrészt hamarosan jön az elnökválasztás Amerikában, amit közel sem biztos, hogy ő fog megnyerni.

Elemzők szerint Phenjan attól tart, hogy ha megállapodást is kötöttek volna Trumppal, de novemberben vereséget szenved, akkor az utódja nem feltétlenül fogja tartani magát a szerződésben leírtakhoz. Ennek történelmi okai is vannak, korábban ugyanis több ízben is megállapodást írt már alá az Egyesült Államok és Észak-Korea, de ezek egyszer sem élték túl az elnökváltásokat. Ráadásul mivel Trump felmondta az iráni atomalkut is, megbízhatatlannak érzik ilyen téren.

Hirdetés

Amennyiben Trump újrázik, az észak-koreaiak várhatóan hajlandóak lesznek az együttműködésre, de ez még a jövő zenéje.

Forrás: 24.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!