Szabadon engedik a Salvini által lefoglalt migránstaxikat

Hirdetés

Szabadon távozhat a Sea-Watch 3 német nem kormányzati szervezet (NGO) júliusban lefoglalt hajója a szicíliai fellebbviteli bíróság csütörtökön bejelentett ítélete alapján – adta hírül az MTI.

A hajó kapitányáról, Carola Racketéről vált ismertté, aki a korábbi tilalom ellenére kikötött az olasz partokon. A Sea-Watch 3 szabadon engedéséről Palermo fellebbviteli bírósága döntött. A hajót az olasz pénzügyőrség foglalta le, az utóbbi több mint öt hónapban Licata kikötőjében állt.

A német NGO a foglalás beszüntetéséért fellebbezett, és a bíróság engedélyezte ezt, miután az illetékes szicíliai ügyészség nem nyújtott be időben fellebbezést. A Sea-Watch 3 több mint két hétig vesztegelt a dél-olaszországi Lampedusa szigetével határos nemzetközi vizeken. Az akkori belügyminiszter Matteo Salvini megtiltotta a hajó kikötését.

Június 29-én a hajó kapitánya úgy döntött, hogy a hatósági tiltás ellenére kiköt Lampedusán, szükséghelyzetre hivatkozott. A kikötési manőverezés közben a Sea-Watch 3 majdnem nekihajtott az olasz pénzügyőrség katonai hajójának. Carola Racketét őrizetbe vették, vizsgálat indult ellene illegális bevándorlás elősegítése, valamint katonai hajóval szemben tanúsított ellenállás címén. Utóbbi ügyben Agrigento vizsgálóbírósága július 2-án felmentette a kapitányt.

További három lefoglalt NGO-hajó van az olaszországi kikötőkben: a Mare Jonio és az Alex, melyek a Mediterranea Saving Humans olasz szervezet hajói, valamint az Eleonore, amely a német Mission Lifeline hajója.

Hirdetés

Forrás: MTI

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!