Izrael hátba támadta Erdogant

Hirdetés

Teljesen új gázvezeték jöhet Európába, miután aláírták az EastMed gázvezeték szerződését. Izreli és libanoni gáz kerülhet az európai vezetékekbe.

Átrajzolhatja az eddigi Európa energetikai térképét az a Földközi-tenger keleti partjáról érkező földgáz, aminek vezetéképítéséről most írták alá a szükséges szerződéseket.

Az Euronews beszámolója szerint a 2000 kilométeres vezetéken évi 9-12 milliárd köbméter földgáz tölthető be Izrael és Libanon felől, elsősorban Ciprusra és Görögországa. A vezeték vége a tervek szerint Olaszországban lesz, azonban nem elképzelhetetlen, hogy ez utóbbi sem a célállomása lesz az izraeli-libanoni gáznak. A problémás a tervben az, hogy az EastMed nem feltétlenül tetszik majd a törököknek.

A hírportál felidézi: a Földközi-tenger keleti medencéjének térségében felfedezett szénhidrogén-tartalékok feletti rendelkezés kérdése politikai feszültséghez vezettek Törökország, Ciprus és az Európai Unió között. Főként azt követően, hogy Isztambul nekilátott feltérképezni a török fennhatóság alatt lévő, Észak-Ciprus környéki gázmezőket.

Erdogan Líbiával is kötött egy olyan energetikai megállapodást, ami ugyan a saját pozícióját javítja, de Görögország szerint az figyelmen kívül hagyja Kréta szigetét. A görögök felháborodásukban hazaküldték Líbia athéni nagykövetét. Az EastMed nem csak a térség feletti török, de a Török Áramlat megépültével jelentkező orosz kontrollt enyhítené.

Hirdetés

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!