Áll a balhé Iránban a lelőtt repülő miatt

Hirdetés

Tegnap több ezren követelték az iráni fővárosban az ukrán repülő katasztrófájáért felelős vezetők elszámoltatását, és ma is demonstrációkra kerülhet sor.

Az utcákra rohamrendőröket rendeltek ki, hogy elriasszák a tiltakozókat, írja a BBC.

A tüntetők Teheránban az egyetemek közelében gyülekeznek, és más városokban is folytatódhatnak a megmozdulások. Az internetre felkerült videók tanúsága szerint többen kormányellenes szlogeneket skandálnak.

Ugyanakkor a teheráni brit nagykövetség előtt több száz keményvonalas, kormánypárti tüntető gyűlt össze.

Az iráni hatóságok tegnap rövid időre az iráni brit nagykövetet is őrizetbe vették. Rob Macaire egy olyan összejövetelen vett részt, amelyen a katasztrófa áldozataira emlékeztek. Az esemény azonban végül kormányellenes tüntetéssé fajult.

Hirdetés

A demonstrálók tegnap azt követelték, hogy az iráni vezetés vonja felelősségre az ukrán utasszálllító szerdai katasztrófájának magasrangú felelőseit.

Az iráni hadsereg ugyanis szombat reggel elismerte: ők lőtték le, de nem szándékosan Teherán közelében a repülőgépet. (Iráni illetékesek korábban még kizárták ezt a lehetőséget.)

A hadsereg közleménye szerint a katasztrófát emberi hiba idézte elő. Az Egyesült Államokkal szemben kialakult feszült helyzet miatt ugyanis a hadsereg a legmagasabb fokú készültségben volt, és a Teheránból felszálló ukrán gépet ellenséges gépnek nézték, amikor az a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik „kényes katonai központja” felé fordult.

Az iráni hadsereg egyúttal bocsánatot kért a tragédia okozásáért, és fogadkozik, hogy tökéletesíteni fogja légvédelmi rendszerét a hasonló hibák elkerülésére. Hozzátették: bíróság elé állítják azokat, akik felelősek a repülőgép lelövéséért.

A tragédiában 176 ember veszítette életét, többségük iráni és kanadai állampolgár (65 utas kettős állampolgár volt). A gép Kijevbe repült volna Teheránból.

Hirdetés

Forrás: Privát Bankár

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!