2020: Lengyelországnak nagyon fontos év lesz

Hirdetés

Lengyelországban 2020-ban elnökválasztás lesz, és a meccs egyáltalán nem tekinthető lefutottnak. A legnagyobb ellenzéki párt jelöltje a közvélemény-kutatások szerint ugyan egyelőre messze van a regnáló államfőtől, ám a szavazás kétfordulós – írja a napi.hu.

Ahogy a 2019-es év Lengyelországban az európai parlamenti és a nemzeti parlamenti választás jegyében telt el, úgy a 2020-as az elnökválasztás éve lesz. Az októberi parlamenti szavazás másnapján már mindenki ezzel foglalkozott, a média szinte csak erről írt – derül ki az onet.pl összefoglalójából.

Sokáig az volt a fő kérdés, hogy Donald Tusk volt miniszterelnök, az Európai Tanács leköszönt elnöke hazatér-e, és indul-e a posztért, ám külföldi megbízatást vállat, az Európai Néppárt elnöke lett.

A jobbközép Polgári Platform (PO) és szövetségesei éles vita után választották ki jelöltjüket, aki várhatóan Andrzej Duda államfő, a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság jelöltjének legfőbb kihívója lehet. Egy igazi politikuscsalád igazi politikus tagját, a többéves politikai tapasztalattal rendelkező Malgorzata Kidawa-Blonskát indítják. A rendszerváltás óta három nő kormányfő is tevékenykedett, a nők komoly szerepet kapnak a pártokban, a helyi és az országos politikában is.

Az 1957-ben született Kidawa-Blonska szociológus végzettségű. Egyik dédapja, Stanis³aw Wojciechowski a második lengyel köztársaság elnöke volt, míg másik dédapja, W³adys³aw Grabski miniszterelnök volt. Szociológiai tanulmányai közben bejárt a színművészeti főiskolára is, mivel közel állt hozzá a színjátszás és a filmművészet, később filmproducerkét is tevékenykedett.

Hirdetés

Politikusi karrierje azzal kezdődött, hogy 2001-ben belépett az akkor újonnan megalakult Polgári Platformba, amelynek férje tévéreklámokat forgatott. A PO színeiben négy évvel később parlamenti mandátumot szerzett, 2013-ig a párt varsói szervezetének vezetője volt, majd a következő év januárjában Donald Tusk miniszterelnök kormányszóvivőnek nevezte ki. Tusk távozása után az Európai Tanács élére Ewa Kopacz miniszterelnök szóvivőjeként folytatta pályafutását. 2015-ben néhány hónapra – a Jog és Igazságosság (PiS) őszi választási győzelméig – az alsóház, a Szejm elnöke volt, majd az egyik alelnökeként dolgozott.

A 2019-es lengyelországi parlamenti választások során a jobbközép pártszövetség vezetője, Grzegorz Schetyna a párt miniszterelnök-jelöltjének nevezte meg, azonban a PO – a PiS mögött – csak a második helyen végzett.

A 2019. végi közvélemény-kutatások szerint a biztos szavazók körében Duda 46,6 százalékos támogatottságra számíthat, míg Kidawa-Blonskára 22,4 százalékon nyitott. A kétfordulós szavazás első körében még néhány tovább jelölt is indul, például biztosra vehető, hogy a lengyel parasztpárt, a PSL elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz is megméretteti magát. Őt kilenc százalékon mérték. A részvételi arányt 64 százalékra becslik a közvélemény-kutatók. Az elnökválasztás kétfordulós, a második körbe csak a két első jut tovább, így a másodikból könnyen lehet első, ha be tudja gyűjteni a kieső jelöltek támogatóit.

Forrás: napi.hu

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!