Egyre nagyobb a baj: új kórházakat építenek a járvány miatt

Hirdetés

Több mint 40 halott Kínában, az USA után Európában és Ausztráliában is megjelent a gyilkos vírus, mely egyelőre halálos.

A kínai hatóságok hétfőtől LEÁLLÍTJÁK AZ ÖSSZES CSOPORTOS UTAZÁST BEL- ÉS KÜLFÖLDRE EGYARÁNT, hogy meggátolják az új koronavírus okozta járvány terjedését – jelentette szombaton a kínai állami televízió. A tudósításban idézték a kínai idegenforgalmi társaság közleményét, amely szerint a csoportos utakat Kínán belül már pénteken beszüntették- írja az MTI.

A kínai holdújévi ünnepek alatt, amelyek pénteken kezdődtek, rendszerint milliók kelnek útra Kínában, bel- és külföldre egyaránt. A vírus behurcolását elkerülendő a pekingi hatóságok vasárnaptól leállítják a kínai főváros és a tartományok, valamint a Peking környéki városok közötti távolsági buszjáratokat is. Pekingben eddig már 30 megerősített fertőzést rögzítettek, de ezek nem mindegyike vezethető vissza Hupej tartománybeli látogatásokra – írta a Global Times című lap.

Franciaországban megjelent a koronavírus, ez az első megerősített eset Európában, Kínában 40 millió ember mozgását korlátozzák a vírus miatt.

Magyar érintettje nincs.

Hirdetés

Egy nap alatt újabb 14 halálesetet jelentettek Kínában, így már 41 halálos áldozata van a járványnak – írta a BBC. A betegség egyre terjed, Európában már a három franciaországi eset van, de szombaton már Ausztráliából is jelentettek fertőzést, Szijjártó Péter pénteki közlése szerint azonban magyar érintettje egyelőre nincs a koronavírusnak.

VUHANBAN MEGHALT EZ ELSŐ ORVOS IS: a 62 éves fül-orr-gégészen nyolc napja jelentkeztek a betegség tünetei.

Kínában ráadásul most kezdődik a holdújév, az ünnep alatt rengetegen utaznak az 1,4 milliárdos országban, ami a betegség továbbterjedésében további kockázatot jelent. Az utazást több helyen korlátozzák is. A távolsági és városi tömegközlekedés korlátozása 11 városban már 40 millió embert érint, köztük Hupei tartomány központját, a 9 milliós Vuhant, amelyet vonattal, repülővel már napok óta nem lehet elhagyni.

Vuhanba kétmillió maszkot szállítanak a napokban, ami indokolt, hiszen a betegség, cseppfertőzéssel, terjed. A beteggel érintkezve verejtékén keresztül kapható el a koronavírus, de átadható köhögéssel, tüsszentéssel, így a beteg egy-másfél méterről is megfertőzhet másokat – hívta fel a figyelmet a veszélyre az NBC News-nak nyilatkozva Kathy Lofy, washingtoni egészségügyi szakember.

A Peking és Hongkong között félúton fekvő Vuhanban a járvány miatt egy új kórházat is nyitnak. A jelentések szerint AZ EZER ÁGYAS KÓRHÁZ HAT NAP ALATT KÉSZÜL EL. Magát a 25 ezer négyzetméteres épületet is most húzzák fel, panel elemekből.

Hirdetés

A város kórházait a végletekig leterhelte a járvány, a tartomány egészségügyi hatósága szerint a hónap végéig hatezer további férőhelyet kell biztosítani. A térségbe a kínai hatóságok 1230 egészségügyi dolgozót küldtek, további 130 a hadseregtől érkezett Hupei tartományba.

A járvány centrumának tartott Hupei tartományban több más városban arra kérik az embereket, hogy ne hagyják el lakóhelyüket. Hivatalosan ez csak tömegközlekedéssel lehetetlen, bár beszámolók szerint helyenként úttorlaszok is vannak. A Starbucks közölte, ideiglenesen bezárja mind a 90 kávéházát Hupei tartományban.

Kína 29 tartományában észlelték a betegséget 14 ezer embert tartanak megfigyelés alatt, de hivatalosan eddig csak 1300 ember megbetegedését igazolták.

Az orvosok azonban figyelmeztetnek: a koronavírussal megfertőzöttek között sokan lehetnek, akik tünetmentesek, ám a betegséget tovább tudják adni – írta a South China Morning Post. A lap szerint egyébként a megbetegedett orvosok száma is sokkal magasabb Vuhanban a hivatalosan megadott 15 főnél.

A járvány megfékezése érdekében – miután haláleseteket már több tartományból is jelentettek Kínában, Hupei tartománytól kétezer kilométerre is – a Vuhantól ezer kilométerre északra fekvő Pekingben is korlátozásokat vezettek be, de a Nagy Fal egyes szakaszai sem látogathatók, hogy ezzel is csökkentsék a turisták mozgásával járó kockázatokat. Több nagy ünnepi rendezvényt töröltek Hongkongban, Pekingben, Makaón pedig a holdújévvel kapcsolatos összes nyilvános rendezvényt elhalasztották.

Hirdetés
Hirdetés

Hongkongban az egyik koronavírussal fertőzött beteget véletlenül rossz szobában helyezték el, így felmerült a gyanú, hogy további kórházi betegeket fertőzhetett meg – írta a CNN.

A vírus a gyanú szerint a vuhani piacról, az ott forgalmazott, vadon élő állatokon keresztül – valószínűleg mérgeskígyókról – kerülhetett át emberre. Egy helyi twitterező beszámolója szerint a piacon még látszik a felirat helye, amely alatt a vadon élő állatokat kínálták.

A kínai egészségügyi hatóságok jelentése szerint az első 17 áldozat 48 és 89 év közötti. A 17 hatvan év feletti áldozatból 15-nek más krónikus betegsége is volt, Parkinson-kór és cukorbetegség is. Köztük csak négy volt nő – írta a BBC. A további 24 áldozatról nincs részletesebb leírás.

Három fertőzött beteget jelentettek már Malajziából, kettőt az Egyesült Államokból, ahol a chicagói beteg után szombaton reggel már egy harmadik, coloradói betegnél is koronavírus-fertőzést gyanítanak. Három beteget jelentettek Szingapúrból, hármat Franciaországból – egyet Párizsból, kettőt Bordeaux-ból. Szombaton az első ausztráliai fertőzöttet is regisztrálták.

Ezen kívül Thaiföldön 5, Makaón 2, Japánban 2, Vietnámban 2, Dél-Koreában 2 esetről tudnak.

A MAGYAR külügyminiszter azt javasolta, hogy azoktól a magyarok, akik Hupei tartományba terveznek utazást, halasszák el. Ha pedig Kína más városaiba utaznak, kövessék a konzuli szolgálat honlapját, és regisztráljanak konzuli védelemért.

Az orosz Aeroflot pénteken közölte, hogy a január 24 és február 7 közötti Kínába tartó, vagy Kínából érkező repülőjárataira vásárolt jegyeket kész visszavásárolni, amennyiben az érintettek inkább elállnának az utazástól – írta a Newsru.com.

 

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!