Totál katasztrófa: Szaud-Arábiában esett a hó, Dubaiban meg özönvíz volt

Hirdetés

Szaúd-Arábia északnyugati tájait is fehérre festette a szokatlan időjárás. A mindössze 760 méteres tengerszint feletti magassággal rendelkező Tabuk városának környékén intenzív havazásról számoltak be a napokban. A télies meglepetésről nem mindennapi felvételek születtek. Dubai pedig víz alá került az emberi beavatkozás által gyártott esőtől.

A kialakult időjárási helyzet az emberi manipuláció hatására alakult ki, a felhőmagvasítás „cloud seeking” alkalmazásának következtében.

A technológia már rég óta ismert a szakemberek számára, az időjárási folyamatba úgy lehet beleavatkozni, hogy a felhőbe beleszórnak ezüst-jodidot, amelynek a kristályszerkezete nagyon hasonlít a jégéhez és ez felturbózza a jégkristályok képződésének sebességét. Ennek következtében sokkal több, de kisebb jégdarab keletkezik, amelyek szépen visszaolvadnak vízzé és csapadék formájában a földfelszínre jutnak. Az ezüst-jodidot hidegebb körülmények között használják, míg melegebb hőmérsékleten a só- vagy nátrium-klorid-részecskék előnyösek. Kijuttatásuk módjaként legjellemzőbb a repülőgépes szórás, vagy rakétával lövik bele a felhőbe.

Az elmúlt napokban jelentős csapadék hullott Dubajra, amit a város semmilyen formában nem tud kezelni. Az utcákat elárasztotta az özönvíz, a közlekedés teljes káoszba fulladt.

Hirdetés

 

Forrás: elemi.hu/rtlnews

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!