Utolsó hetek: búcsúznak a britek az Európai Uniótól

Hirdetés

„Ez egy fantasztikus pillanat; most már egységes országként továbbléphetünk” – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök, amikor péntek este aláírta az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését előíró megállapodást, írja a Magyar Nemzet.

Így hazája negyvenhét év tagság után utolsó munkahetét kezdi ma az unió tagjaként, miután 2016-ban a lakosság enyhe – 51,89 százalékos – többsége népszavazáson a kilépésre voksolt.

Johnson kijelentette: fontos, hogy London barátként és egyenrangú félként alakítsa ki új viszonyát az EU-val.

A részletes megállapodás egyébként már múlt csütörtökön törvényerőre emelkedett, miután II. Erzsébet királynő jóváhagyta azt. Pénteken Johnson után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is aláírta; az Európai Parlament szerdán fog szavazni az egyezményről. Stephen Barclay Brexit-ügyi miniszter egyébként a BBC-nek arról beszélt, egyidejűleg tárgyalna Washingtonnal és Brüsszellel is az új kereskedelmi kapcsolatokról, a cél a vám- és kvótamentesség fenntartása utóbbival.

Nagy-Britannia az egyetlen önálló ország, amely valaha kilépett az EU-ból; Grönland Dánia részeként lépett be, de autonómként 1985-ben népszavazással kilépett.

Hirdetés

Forrás: Magyar Hírlap

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!