Álláskeresők figyelem: ezekre a hirdetésekre tilos jelentkezni

Hirdetés

Amikor munkakeresés közben több hirdetésbe is belefutunk, amelyet ugyanaz a cég adott fel, akkor kézenfekvőnek tűnhet, hogy az összesre, azaz a legtöbbre beadjuk az önéletrajzot.

Ám ez a stratégia sokszor inkább árt, mint használ. A HR-szakemberek szerint óvatosan kell kezelni ezt a helyzetet, mert könnyű átlépni azt a határt, amikor már nem érdeklődést, hanem kétségbeesést sugallunk a hirdető vállalat felé.

Igen aktív a munkaerőpiac az év ezen időszakában: a számok azt mutatják, hogy az év első hónapjaiban látványosan megugrik az álláskeresők száma, és ilyenkor találni a legtöbb friss ajánlatot a hirdetőoldalakon. Január végén, február elején a cégek az új terveikre, céljaikra összpontosítanak, és igyekeznek az ehhez szükséges humán erőforrást minél hamarabb megtalálni. Az év elején tapasztalható állásdömping kapcsán Korcyl Kinga, vezetőfejlesztő, ACC business coach korábban a Pénzcentrumnak azt mondta, ekkor van a legjobb esély elhelyezkedni egy új állásban, és ennek megfelelően rengeteken keresik-kutatják álmaik munkahelyét.

Tehát rengeteg cég ébredt fel téli álmából, és temérdek munkavállaló nézelődik új lehetőségek után. Vélhetően mindenki volt már olyan helyzetben, hogy álláskeresés közben belefutott több meghirdetett pozícióba is ugyanannál a cégnél, és ezek közül jónéhány érdekelte is. Adná magát, hogy ilyenkor az összesre pályázzon az ember, hiszen így nagyobb az esély, hogy valamelyik állást meg is kapja, ám ez a szakértők szerint nem biztos hogy mindig a legjobb stratégia.

Sarah Johnston, a korábbi vállalati toborzó és a Briefcase Coach alapítója a Huffington Postnak arról beszélt, hogy szerinte lehet jelentkezni több állásra is ugyanannál a vállalatnál, hiszen ez azt érezteti a HR-esekkel, hogy az illető nagyon szeretne a cégnél elhelyezkedni. Mondhatni így akarják megvetni a lábukat az ajtóban – világított rá a szakértő.

Hirdetés

Ám van egy határ az érdeklődés kifejezése és a kétségbeesés látszata között, amit nem tanácsos átlépni:

Ne akard, hogy úgy tűnjön, hogy bármit hajlandó vagy elvállalni, csak végre találj valami munkát – húzta alá Ashley Watkins álláskeresési coach, aki szerint a túl sok hirdetésre való jelentkezés nem azt üzeni az adott vállalatnak, hogy nagyon elkötelezett valaki, “csak az jön le belőle, hogy nem tudod mihez akarsz itt kezdeni, és arra vársz, hogy majd ők kiderítsék neked.”

Johnston rossz példaként említette azt az esetet, amikor egy kórháznak toborzott ápolókat, és a pályakezdők szinte az összes meghirdetett pozícióra jelentkeztek:

Szinte minden kórházi pozícióra kerestünk embert, nem túlzok sok pályakezdő vagy 50 hirdetésre adta be az önéletrajzot. Nem koncentráltak egy-egy területre, mint az intenzív osztály, vagy az otthoni gondozás.

Ennek kapcsán Watkins elmondta, hogy nagyon rossz üzenet a különféle szerepekre való jelentkezés, a munkáltatónak meg lesz a véleménye az ilyen álláskeresőkről. A HR-esben például több kérdés is megfogalmazódhat, mi lesz akkor, ha esetleg valamelyik állást megkapja az illető: miképp fog egyáltalán hozzáállni a feladathoz, miért nem csak egy területre jelentkezett? A szakember azt tanácsolja, hogy ha nehezen tudod eldönteni, melyik állásra is kellene jelentkezned, akkor hasonlítsd össze a szerepköröket: vázold fel, melyik jelent nagyobb előrelépést a jelenlegi helyedhez képest, hol van esélyed a jövőben fölfelé lépkedni, vagy melyik munkakört csinálnád szívesebben.

Ahogy fentebb is írtuk, nem minden esetben tilos több hirdetésre is jelentkezni ugyanahhoz a céghez: Johnston elmondta, hasonló szerepkörökbe, ugyanazon területre például be lehet adni több helyre is a CV-t. Watkinsnak pedig ezen felül az a véleménye, hogy csak akkor jelentkezz több helyre, ha már tényleg nem tudsz választani a hasonló pozíciók között, például ha egy marketingosztály koordinátort és specialistát is keres.

Forrás: penzcentrum

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!