Az olasz kormány felpörgetné a migránsok betelepítését

Hirdetés

Élesen bírálta a baloldali olasz kormányt Matteo Salvini volt belügyminiszter, amiért biztonsági csomagjának eltörlését tervezi. Az Öt Csillag Mozgalom is beállt a migrációpárti kórusba.

A Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) balközép koalíciós kormánya immár magabiztosan készen áll a bevándorlók fogadására Olaszországban, miután megerősödött az Emilia-Romagna tartománybeli választások miatt.

Luciana Lamborgese belügyminiszter a hétfő reggeli kormányülésen ismertette a Matteo Salvini volt belügyminiszter – a Liga elnöke – nevével fémjelzett, bevándorlást szabályozó biztonsági csomag átalakításának tervezetét. A PD a rendelet teljes törlését sürgeti. Amióta Luigi Di Maio külügyminiszter lemondott az M5S vezetéséről, egyre közelebb kerül a kormányerők nézőpontja a bevándorlás kérdésében. Lamborgese elsősorban a migránsokat partra szállító civil hajók bírságát mérsékelné 50 ezer euróról 10 ezer euróra, s a hajókat is csak bűnismétlés esetén foglalnák le.

A belügyminiszter a már Olaszországban élő bevándorlók befogadását is segítené a tartózkodási engedélyek kiadásának könnyítésével, emellett négyről két évre csökkentené az állampolgársági kérelmek elbírálásának határidejét, s lehetővé tenné a menedékkérők anyakönyvi bejegyzését az önkormányzatoknál, amelyek így bejelentett állandó lakcímmel, egészségügyi ellátással rendelkezhetnek, és bankszámlát is nyithatnak.

Ha Lamborgese javaslatait elfogadják, az új rendelet hamarosan a minisztertanács asztalára kerülhet.

Hirdetés

Salvini jelezte, hogy mindent megtesz a biztonsági csomag módosítása ellen. Emlékeztette Giu­seppe Conte kormányfőt és kormányát, valamint a Liga-ellenes „hering” mozgalmat, hogy a csomag nemcsak a bevándorlást szigorította meg, hanem hatékonyabbá tette a rendfenntartó erők munkáját, és felvette a harcot a maffiával.

„Aki a biztonsági intézkedés eltörlését követeli, az a maffia oldalán áll – jelentette ki. – A bevándorlás nemcsak a kikötők megnyitását, hanem az olaszok pénztárcájának kifosztását is jelentené, ami az őrülettel határos. Készen állunk az aláírásgyűjtésre, ha továbbra is a biztonsági csomag eltörlését és a kikötők megnyitását erőltetik” – üzente Facebook-oldalán Salvini.

A politikus később feljegyzést is benyújtott a felsőház mentelmi bizottságának az Open Arms civil hajóval tavaly nyáron érkezett migránscsoport feltartóztatásáról, hangsúlyozva, a spanyol hajónak Spanyolországtól vagy Máltától kellett volna segítséget kérnie, de az szándékosan Olaszország felé indult, ami szerinte „előre kitervelt támadás” a hazája ellen. Hozzátette: ő az olaszok védelmében cselekedett, és nem fél a bíróságtól.

Forrás: Magyar Hírlap

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!