Könnygázzal oszlatta a leszboszi rendőrség a tüntetőket

Hirdetés

Az égei-tengeri szigeteken élőket felháborította a görög kormány terve, hogy bezárja a Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein működő – reménytelenül túlzsúfolt – menekültügyi központokat, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük. A helyi lakosság ugyanis attól tart, hogy ezzel az intézkedéssel állandósulhat a 2015-ben kezdődött menekültügyi válsághelyzet lakóhelyükön – írja a hirado.hu.

A tüntetők szerdán az egyik ilyen zárt kitoloncolási központ felépítésére kijelölt területet próbálták megközelíteni, de a rendőrség feltartóztatta menetüket.

„Több mint ezer ember tiltakozik az új létesítménynél. Kövekkel dobálták meg a rendőröket. A rendőrök kénytelenek voltak vegyszert bevetni” – mondta a rendvédelmi szervek szóvivője a könnygázra utalva.

Legalább tíz tüntető és 43 rendőr sebesült meg az összecsapásokban, amelyek csak a kora esti órákban enyhültek. Két sebesült állapota súlyos. A nap folyamán emellett százak tiltakoztak egy általános sztrájk keretében Leszbosz székhelyén, Mitilíniben a kormányzati tervek ellen.

A tiltakozó akciók már második napja folynak Leszboszon. Kedden a tüntetők kukásautókkal és más járművekkel próbálták megakadályozni az erősítésként érkezett rendőrök partra szállását és felszerelésük kirakodását egy helyi kikötőben. A görög hatóságok a héten további rendőröket mozgósítottak az öt szigetre, hogy kezeljék a tüntetéseket.

Hirdetés

Híosz szigetén aktivisták szerdán megrohamoztak egy szállodát, ahol az újonnan érkezett rendőröket szállásolták el. Nyolc rendőr megsebesült. Értesülések szerint két rendőrt sörétes puskákból leadott lövésekkel találták el.

Szerdán este a görög kormány bejelentette, hogy részlegesen kivonják Leszboszról és Híoszról a rendőrségi különleges erőket. A döntés azt követően született, hogy Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök egyeztetett Mihalisz Hriszohoidisz állampolgárok védelméért felelős miniszterrel és a görög rendőrség vezetőjével.

Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő az Alfa televíziónak nyilatkozva azzal indokolta az intézkedést, hogy a kormányfő így próbálja  enyhíteni a kialakult feszült helyzetet és elősegíteni a párbeszédet. Mint mondta, péntek este várja megbeszélésekre az Észak-Égei-szigetek régió kormányzóját, valamint a szigetek polgármestereit. Egyre drámaibb helyzet uralkodik Görögország amúgy is túlzsúfolt égei-tengeri menekültügyi központjaiban, ahol jelenleg több mint 42 ezer menedékkérő él. Ráadásul naponta gyarapodik a számuk a török partokról újonnan érkezőkkel.

Rohamrendőrök próbálták megfékezni a helybelieket (Fotó: MTI/AP/Mihaíl Varaklasz)

 

Hirdetés
(Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Sztratisz Balaszkasz)

Forrás: hirado.hu

 

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!