Kurz nagy lépést tervez az EU-val szemben

Hirdetés

Kész megvétózni az Európai Unió következő hétéves keret költségvetését Ausztria több más nettó befizető tagállamokkal egyetemben, amennyiben az Európai Bizottság nem csökkenti a következő hét év költségvetési igényeit – számol be az Azonnali a Deutsche Welle cikkére hivatkozva.

A Bizottság jelenleg ugyanis azt javasolja, hogy a tagállamok az Európai Unió bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,11 százalékát fizessék be a közösbe, ez pedig jóval több, mint az Ausztria, Németország és Hollandia által kitűzött, nagyon szigorú, 1 százalékos küszöb.

Sebastian Kurz bejelentette:

„Ha ezt a javaslatot bevezetnék, szerintem mi, és az EU más nettó befizetői azt nem támogatnánk”, fogalmazott az Osztrák Néppárt vezetője és Ausztria régi-új kancellárja az OE1 rádióadónak szombaton. „Az 1,11 százalék elfogadhatatlan a számunkra. Részünkről ez egy vétó lenne”

2020 végén lejár a hétéves keretköltségvetés, 2021-től ezt egy új költségvetésnek kellene felváltania. Azonban úgy tűnik, a Parlament a tagállamok és a Bizottság között még az alapvető prioritásokban és nagy vonalakban sincsen konszenzus, nem is beszélve a pontos technikai részletekről.

Hirdetés

A finn elnökség egy rendkívül restriktív, 1,06-1,07 százalék körüli GNI-befizetéssel kapcsolatos javaslatot tett le az asztalra tavaly decemberben, ám ezzel a finneken kívül lényegében senki nem volt elégedett. Főleg az Európai Parlament, amely olyannyira felháborodott a finn tervezeten, hogy bejelentették, addig még a tárgyalásokat is befagyasztják a költségvetésről, amíg nem mozdulnak el erről a holtpontról. Az EP a finnekhez képest egy elképesztően magas, 1,27 százalék körüli GNI-arányos befizetést javasol, de a nettó befizetőknek már az 1,11 százalékos bizottsági javaslat is elfogadhatatlan volt, nem is beszélve a még magasabb parlamenti felvetésről.

Az alapvető dilemma az, hogy egy magasabb költségvetés nélkül a Bizottság ígéretei közül lényegében semmit nem tudna megvalósítani: Ursula von der Leyen például egy ambiciózus európai klímapolitikai csomaggal állt elő decemberben, de ennek fedezésére a finn javaslat szerint alig jutott pénz.  A parlamenti javaslatban már ezzel is számoltak, ugyanakkor a magasabb befizetés pedig a nettó befizetők számára lenne elfogadhatatlan.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!