Kormányinfó: A fertőzések száma ugrásszerűen meg fog nőni

Hirdetés

A koronavírus miatt korábban hozott minden korlátozó intézkedés hatályban marad, a kormány minden esetben megtalálta erre a lehetőséget – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki online kormányinfón.

Az országgyűlés nem fogadta el a különleges jogrendről szóló törvényjavaslatot, ezért a kormány arról tárgyalt, hogy tudják ezeket mégis fenntartani – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón.

Azt a lehetőséget elvetették, hogy újabb 15 nappal hosszabbítsák a különleges jogrendet, mert ez kiüresítené az országgyűlést- fogalmazott a miniszter.

  • Az egyetemek zárását a fenntartóktól kérik.
  • Az iskolák, óvodák esetében a polgármesterek dönthettek, most a fenntartókat kérik, hogy az intézmények ne nyissanak ki újra.
  • A határzárat Pintér Sándor belügyminiszter saját hatáskörben hosszabbítja meg.
  • Az ítélkezési szünetről még egyeztetnek.

A következő napokban ugrásszerűen nőnek majd a megbetegedések – mondta Gulyás Gergely. A fertőzötteknél nagy különbségek vannak, 80-90 százalékuk tünetmentes hordozó.

Jelenleg 2500 lélegeztetőgép áll rendelkezésre az országban. A magyar kormány igyekszik minél több eszközt beszerezni, de csak azokról adnak tájékoztatást, amelyek már megérkeztek az országba. A szabadpiac helyett most szabad rablás van – tette hozzá a miniszter.

Hirdetés

A védekezés költsége eddig 100 milliárd forint volt, de a végső számla a több 100 milliárdot is elérheti. Gulyás szerint a szükséges forrás a költségvetésben rendelkezésre áll.

Csütörtökön tartanak videokonferenciát az uniós állam és kormányfők. Itt Orbán Viktor magyar kormányfő azt fogja kérni, hogy legyen vámmentesek az Európai Unión kívülről érkező egészségügyi eszközök importja.

Gulyás Gergely szerint ahhoz, hogy az országgyűlés online is összeülhessen alkotmánymódosítás kell, amely legalább 4 hétbe telne. A miniszter szerint B. Nagy László képviselő helyesen járt el akkor, amikor a karantént elhagyva személyesen ment be szavazni az országgyűlésbe. A képviselő tesztje negatív lett.

Forrás: napi.hu

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!