Megkezdődött a brüsszeli okoskodás: próbálják sarokba szorítani Görögországot

Hirdetés

Ylva Johansson az Európai Bizottság belügyi biztosa kijelentette, hogy a menekültjogot a nemzetközi jog biztosítja és része az uniós szerződéseknek, ezért a görög kormánynak engednie kell, hogy a migránsok menekült státuszért folyamodjanak.

A görög határkérdés kapcsán kijelentette: „Az unióban lévő egyéneknek jogukban áll menedéket kérni. Ez az egyezmény, ez a nemzetközi jog. Ezt nem írhatjuk felül”.

Amikor Törökország megnyitotta határait a migránsok előtt Kyriákos Mitsotákis görög miniszterelnök élt az Európai Unió működéséről szóló szerződés vészhelyzeti klauzulájával, ami lehetővé teszi, hogy felfüggessze a menekültjogot és a határőrség így visszaküldhesse az illegális bevándorlókat. Ez a lépés, bár nem meglepő, mégis rendkívüli, hiszen a Schengen-zónát érintő kérdésekben az unió egyik tagállama sem dönthet önállóan.

Johansson elmondta, hogy megbeszélik majd, hogy mi történik az országban és hogy pontosan mit is csináltak a görögök, ami indokolttá tette a menekültjog felfüggesztését, „de engedniük kell, hogy az emberek menekültstátuszért jelentkezzenek”.

A görög-török határon viszont egyre határozottabban lépnek fel a görög hatóságok az unióba érkező egyre erőszakosabbá váló migránsokkal szemben. Az egyik legújabb intézkedés, hogy hatalmas ventilátorokat állítottak fel a határ mentén, hogy visszafújják a migránsokra a könnygázt, amit a határőrökre eregetnek. A migránsok ráadásul Molotov-koktélokat dobálnak át a kerítésen és arról is tettek közzé videókat, hogy a tűzoltóság hogyan próbálja megfékezni az általuk gyújtott határ menti tüzeket.

Hirdetés

Ahogy a bevándorlók támadásai is egyre agresszívabbá válnak, a Frontex további 100 határőrt küld a görögök segítségére. Fabrice Leggeri, az ügynökség igazgatója továbbá azt is kijelentette, hogy a görög határ védelme egyenlő az európai szabadság területének védelmével és ez „a tagállamok és a Frontex közös felelőssége”.

Több ezer migráns ragadt a Törökország és Görögország közötti senki földjén, robbanásveszélyes a helyzet – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1 aktuális csatornán.

Kasztaniesz határátkelő közelében, a határkerítés török oldalán több száz embert lehet látni, közülük többen rángatják a kerítést, mások viszont különböző tárgyakkal dobálják a görög határőröket, akik könnygáz és füstbombák bevetésével válaszolnak.

Görög tisztségviselők közlése szerint a határőrök az utóbbi 24 órában több mint 1200 behatolási kísérletet hiúsítottak meg, és 27 embert vettek őrizetbe. Az utóbbi nyolc napban pedig több ezer behatolást akadályoztak meg. A legtöbb próbálkozó afgán vagy pakisztáni.

Forrás: Ripost

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!