Olaszország – a földi pokol

Hirdetés

Olaszországban 133 újabb halálos áldozatot regisztráltak 24 óra alatt, ezzel szombaton 366-ra emelkedett az új koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma – jelentették be olasz egészségügyi illetékesek vasárnap este.

A fertőzöttek száma 6387-re nőtt az előző napi 5883-ról.

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott Lombardiában a halálos áldozatok száma egyetlen nap alatt 154-ről 257-re emelkedett.

A vírusfertőzöttek közül eddig 622-en gyógyultak meg, a fertőzöttek közül 3557-et kezelnek kórházban, intenzív osztályon 650 beteg van.

Mindeközben az olasz kormány felszólított valamennyi turistát – külföldit és hazait egyaránt – a karantén alá helyezett észak-olaszországi térségek elhagyására.

Hirdetés

A repülőterek és a pályaudvarok nyitva maradnak, így a turisták haza tudnak térni.

Olaszország népességének egynegyede karanténban van – emelték ki a hírügynökségi jelentések azután, hogy vasárnap az olasz kormány vesztegzár alá helyezte a tízmillió lakosú Lombardia tartományt.

A Giuseppe Conte miniszterelnök által aláírt rendelet felszólítja a lakosokat, hogy légzési nehézségek és magas láz esetén maradjanak otthon, illetve minimalizálják a felesleges személyes kontaktust, beleértve az orvosokkal való érintkezést is. Szigorúan tilos továbbá elhagynia az otthonát annak, akinél beigazolódott a fertőzés gyanúja.

A vállalatokat ugyancsak arra kérték, hogy a fertőzés megelőzése érdekében küldjék dolgozóikat szabadságra. Az úgynevezett “vörös zónákra” vonatkozó intézkedések egyebek között betiltják esküvők, temetések rendezését, elrendelik a sportesemények zárt kapuk mögötti megrendezését, lezárják a sípályákat, meghosszabbítják a március 15-ig érvényes oktatási szünetet, hétvégére bezárják a bevásárlóközpontokat. Zárva maradnak a fürdők, a mozik, a színházak és a kaszinók is. Az éttermek csak korlátozott időre nyithatnak ki azzal a feltétellel, hogy a személyzet legalább egyméteres távolságot tart a vendégektől.

A dél-olaszországi Puglia tartomány elnöke azonnali megállásra szólította fel azokat, akik az északi tartományokban elrendelt szigorú óvintézkedések bejelentését követően elindultak Olaszország déli térségeibe vasárnap. Az északon elrendelt mozgáskorlátozás ellenőrizhetetlen helyzetet teremtett az egész országban. A felhíváshoz többek közt a dél-olaszországi Campania, Basilicata, Szicília, Szardínia kormányzója is csatlakozott az északi városokban tanuló, dolgozó déliek “haza-zarándoklásának” megállítására. Bejelentették, hogy az északi “vörös zónákból” délre érkezőknek két hétig karanténban kell maradniuk. Lombardia tartomány munkaerőpiacán több mint negyven százalékban dél-olaszok dolgoznak.

Hirdetés

A tartomány elnöke, az önkéntes karanténba vonult Attilio Fontana kijelentette, “nincs háborús helyzet, nem kell ellátási hiánytól tartani, és mindenki nyugodtan utazhat és munkába járhat”. A hatóságok továbbra sem közölték, mikor és ki zárja le ténylegesen az érintett térségeket. A korábbi óvintézkedések ellenére tele volt vásárlókkal Milánó központja, vendégek sokasága ült Padova presszóteraszain és az északi sípályák is teljes üzemben dolgoztak. “Az olaszok egy része eddig nem vette komolyan a helyzetet, miközben a kórházak megteltek” – mondta Roberto Speranza egészségügyi miniszter.

A koronavírus fertőzöttjeihez és a betegeket kezelő orvosokhoz, ápolókhoz való közelségét hangoztatta Ferenc pápa, aki a járvány olaszországi terjedése miatt nem jelent meg személyesen a Szent Péter téren, hanem videokapcsolatban mondta el beszédét. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy “bezárva érzi magát… és ez nagyon furcsa számára”.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!