8 ezer rabot engedtek szabadon idő előtt Franciaországban

Hirdetés

Az új kínai koronavírus sokkal könnyebben terjed zárt intézményekben, ezért több országban is úgy döntöttek, hogy a túlzsúfolt börtönökből kedvezménnyel vagy ideiglenesen rabokat engednek ki. Franciaországban például 8 ezer olyan fogvatartott hagyhatta el országszerte a büntetés végrehajtási intézményeket az elmúlt egy hónapban, aki nem töltötték le ténylegesen a szabadságvesztést, amit jogerősen kiszabtak rá korábban – írja a francia sajtó.

Nicole Belloubet francai igazságügyi miniszter szerint a szabadon engedéssel egyelőre nem sikerült elérni a kívánt célt, ugyanis a börtönök többsége még így is túlzsúfolt.

„Március elsején a túlzsúfoltság aránya 119 százalékos volt. Ekkor 72 400 rabot tartottunk számon országszerte. Ez a szám most 8 ezerrel kevesebb, így jelenleg csak 64 439 ember ül rács mögött, de a túlzsúfoltság még mindig 107 százalékos” – fogalmazott a szabadon engedésekkel kapcsolatban Belloubet, aki nem tartja elképzelhetetlennek, hogy további elítéltek kapnak amnesztiát a zsúfoltság csökkentése érdekében. A tárcavezető politikus azt is elmondta, hogy főként olyan rabokat helyeztek szabadlábra idő előtt, akiknek már csak 1-2 hónap volt hátra a büntetéséből.

Belloubetreagált azokra a francia sajtóértesülésekre, miszerint a koronavírus-járvány miatt a központi kormány legalább 130 radikális iszlamistát bocsájtott szabadon. A miniszter kategorikusan cáfolta ezeket a híreszteléseket, azonban elmondta, hogy március 27-e óta 25 dzsihadista tényleg kijött a francia börtönökből, de ők azért mert leülték a büntetésüket.

A hivatalos adatok szerint eddig 60 fogvatartottnak lett pozitív a koronavírus-tesztje Franciaországban, és egy börtönőr, valamint két rab meghalt a járványban.

Hirdetés

Belgiumban szabadon engedtek a zárt táborokban lévő illegális migránsok közül is 200 főt, egészen konkrétan Steenokkerzeelben, Bruggeben, Merksplasban és Vottemben. Hasonló eset történt Párizsban ahol a fertőzésveszély miatt – kijárási tilalom közepette – kiürítettek egy migránstábort, több száz embert evakuáltak, majd koronavírus tesztet végeztek rajtuk.

New Jersey állam legnagyobb börtönéből akár ezer rabot is szabadon engedhetnek. A hírt megerősítette Stuart Rabner, a New Jersey-i Legfelsőbb Bíróság elnöke is. „Példátlan időkben szükség van a szokásos viselkedésmód átgondolására és ebben az esetben ez azt jelenti, hogy engedjék szabadon azokat az embereket, akik kevés kockázatot jelentenek a közösségük számára”.

A terv szerint szabadon engedhetők azok, akiket pártfogással kapcsolatos jogsértések, illetve önkormányzati bírósági ítéletek, valamint kisebb, ún. „negyedik fokozatú” bűncselekmények miatt tartanak fogva. Azokat a fogvatartottakat, akik már most is fertőzőnek bizonyultak pedig karanténba teszik, de addig nem engedik őket szabadon, mí fel nem gyógyultak.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerint Magyarországon egyetlen koronavírus-fertőzött személy sincs a börtönökben, ezért itthon nem indokolt a fogvatartottak büntetésük letöltése előtti szabadon bocsátása.

Forrás: ripost

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!