A jogaik sérülése miatt panaszkodnak a migránsok Franciaországban

Hirdetés

Szerintük a kijárási tilalom miatt sérülnek a jogaik, például akadozik a segélyek kifizetése, ám a Francia Bevándorlási és Integrációs Hivatal vezetője ezt cáfolja.

Csupán egy hónapja alapították, mégis már több mint száz tagja van annak az egyesületnek, amely a dél-franciaországi nagyvárosban, Marseille-ben azért jött létre, hogy a migránsok jogaiért kiálljon. Bár az országban tombol a koronavírus-járvány, a bevándorlóknak mégis az a legfőbb problémája, hogy sérülnek a jogaik, mivel a kijárási tilalom és a részleges munkanélküliség miatt jelentősen lelassult az ügyintézés, emiatt akadozik a segélyek kifizetése. Állításuk szerint több ajánlott levél is eltűnt, amit a francia menekült-és hontalanügyi hivatal (Ofpra) küldött nekik.

Az egyesület szóvivője, Fatou az InfoMigrants-nak nyilatkozott, elmondta, hogy a bevándorlók attól tartanak, hogy a vesztegzár miatt még jobban sérülnek a jogaik, mert ők szerinte nem fontosak a hatóságok számára, a velük kapcsolatos eljárások és ügyintézések tovább tartanak vagy ami még rosszabb, feledésbe merülnek, majd hozzátette, hogy a probléma nem új keletű, már november óta tapasztalják az ügyintézés akadozását, de most a járványügyi vészhelyzet miatti intézkedések bevezetésével a helyzet még rosszabb lett.

Amadou Diallo, az egyesület elnöke arra panaszkodik, hogy, mivel nem kapják meg a menekültügyi hivatal ajánlott küldeményeit, sok esetben kifutnak a bevándorlók a fellebbezési határidőből, nem tudnak időben reagálni a Nemzeti Menekültügyi Bíróság (CNDA) felé, és emiatt elesnek a segélytől.

A sajtó megkeresésére a Francia Bevándorlási és Integrációs Hivatal (OFII) igazgatója, Didier Leschi azonban ezt cáfolta, elmondta, hogy az ellátásban semmilyen fennakadás nincs azoknak a menekülteknek az esetében, akik rendelkeznek a migránsok rendelkezésére bocsátott úgynevezett ADA kártyával, ami egyfajta bankkártya és minden menedékkérőnek jár, akinek a menedékjog iránti kérelmét a prefektúra nyilvántartásba vette, és aki elfogadta az OFII által felkínált ellátási összeget, melyet az egy háztartásban élők száma alapján számolnak ki. Didier Leschi hozzátette, hogy azok, akiknek nehézségei vagy problémái akadnak az ADA kártyával, nyugodtan keressék fel a hivatal regionális irodáját, ahol zavartalan az ügyintézés, majd elmondta, hogy sok esetben olyan probléma szokott lenni, hogy az illető egymás után háromszor rossz PIN kódot üt be és emiatt nem tudja használni a kártyát. Ezek szerint tehát a járvány kitörése előtt nyilvántartásba vett menekültek ellátása zavartalan, a kártyára megérkezik a pénz.

Hirdetés

A migráns egyesület szerint nagy probléma, hogy jelenleg a Marseille-ben élő migránsok nagy része nem rendelkezik semmilyen bevétellel és lakhatással sem. A szóvivő, Fatou a francia államot hibáztatja, amiért nem tartotta meg az ígéretét és nem biztosított a migránsoknak megfelelő lakhatási körülményeket, ezért ők a portugál modell alapján Franciaországban is teljes körű állampolgári jogokat szeretnének a koronavírus-járvány idejére a migránsoknak és a menedékkérőknek, ám a prefektúra erre azzal válaszolt, hogy a régióban jelenleg 1873 szabad férőhely van a menekültek számára fenntartva. A portugál módszerről kérdezték Christophe Castaner belügyminisztert is a minap a France Inter rádiócsatorna műsorában, aki elmondta, hogy nincs szükség hasonló intézkedés bevezetésére, mivel az egészségügyi rendkívüli állapot életbe léptetésével a sürgősségi ellátás mindenki számára garantált, a regisztrált menedékkérők tartózkodási engedélyét pedig meghosszabbították 90 nappal.

A témával kapcsolatban megszólalt Julien Denormandie francia lakhatási miniszter is, aki elmondta, hogy a vesztegzár bevezetése óta 50 millió eurót költöttek arra, hogy szállodai szobákat alakítsanak át olyan módon, hogy megoldható legyen azoknak a hajléktalanoknak az elkülönítése, akik megfertőződhettek, majd hozzátette, hogy sajnálatos módon Marseille-ben nem volt erre igény, senki sem jelentkezett szállodai karanténba.

A méltatlankodó migránsszövetség szóvivője csalódott és igazságtalanságról beszél, majd elmondta, hogy a kijárási tilalom feloldása után nagyszabású megmozdulásra készülnek, addig is levelekkel bombázzák a hatóságokat, nehogy megfeledkezzenek róluk.

Forrás: ripost

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!