A szlovákoknál nagy a baj – már az ország teljes leállásáról beszélnek

Hirdetés

Az ország teljes „lekapcsolása” (blackout), vagyis egy néhány hetes rendkívüli állapot és „katonai fegyelem” bevezetése lenne a koronavírus miatt térdre kényszerülő gazdaság újraindításának leggyorsabb módja – jelentette ki szerdán Igor Matovic szlovák miniszterelnök.

Matovic – akinek a kijelentését a TASR közszolgálati hírügynökség idézte – erről azzal összefüggésben beszélt, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések hosszú távon negatív hatást gyakorolnak a gazdaságra.

Valóban ez előtt a döntés (a lekapcsolás) előtt állunk. Ha orvosilag lenyomjuk a vírust a minimumra, hogy életeket mentsünk, a gazdaságot fojtogatjuk, tartjuk a torkát, és a karantén sokáig fog tartani – mondta Igor Matovic. Rámutatott: amennyiben a kór ellenszerét hamarabb nem fejlesztik ki, akkor előfordulhat, hogy az ország egy év múlva is a mostanihoz hasonló korlátozó intézkedések közepette kell éljen. Ez pedig hosszú távon a gazdaság halála.

A szlovák miniszterelnök szerint az ország a jelen helyzetben két lehetőség közül választhat. Az egyik, hogy a jelenlegi intézkedések fenntartásával alacsonyan tartja a fertőzöttek számát, de közben a gazdasági halódás útjára lép. Vagy „rövidre zárja” a vírus ügyét, s a kínai Vuhan mintájára drasztikus higiéniai intézkedésekkel, nagyon gyorsan eliminálja a vírust.

Ez a két választási lehetőség van előttünk. Ezért azt akarom, hogy mint társadalom döntsük el, hogy melyik útra lépünk – mondta Matovic.

A kormányfő felvetésére elutasítóan reagált Richard Sulík gazdasági miniszter, a négypárti kormánykoalíció harmadik legerősebb pártjának, a liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) az elnöke.

Amíg nem történik valami rendkívüli – mint például Olaszországban, ahol ezer ember hal meg naponta –, addig ellenzem az ilyen, a gazdaságot likvidáló kísérleteket– fogalmazott Sulík.

Szlovákiában az új típusú koronavírus terjedésére reagálva március 12-től hirdetett rendkívüli helyzetet az előző, Peter Pellegrini vezette kormány. Az Igor Matovic által most lehetőségként kilátásba helyezett rendkívüli állapot a már érvényben lévő számos korlátozó intézkedés mellett újakat hozna, vélhetően leginkább a lakosság szabad mozgását érintően.

Hirdetés

Szerdán délig 400 embernél diagnosztizálták a Covid-19 kórokozóját az országban, a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma néhány napja gyorsuló ütemben nő, bár ez vélhetően összefügg azzal is, hogy péntektől mintegy duplájára emelték a naponta elvégzett vírustesztek számát.

Forrás: 888

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow us on Facebook!

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!