about us
Május 1-jétől rengeteg magyart választanak ki tömegtesztelésre – Mai Világ

Május 1-jétől rengeteg magyart választanak ki tömegtesztelésre

Hirdetés

Reprezentatív minta alapján, több ezer ember bevonásával átfogó szűrővizsgálatba kezd május 1-jétől Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző – jelentette be a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla.

A tesztelés célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról – írja a Semmelweis Egyetem közleményében. Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül majd arról, hogy

  • mekkora a vírusfertőzöttek valós száma hazánkban
  • hányan betegedtek meg eddig összesen
  • mennyien szerezhettek immunitást a vírussal szemben
  • illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók

Dr. Merkely Béla elmondta, a szűrővizsgálatot az ún. PCR-teszt segítségével végzik, ami a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát.

A páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, majd genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki .

A tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt az ország egész területéről, 14 év felett minden korosztályból. A vizsgált résztvevők egy rövid kérdőívet is kitöltenek. A résztvevők értesítése ma kezdődik.

Hirdetés

Május 1-14. között az ország 7 régiójában pontos időpontokra, előre meghatározott helyszínekre – háziorvosi rendelőkbe, járóbeteg-ambulanciákra, szűrőbuszokra – várják azokat, akik előzetesen levélben, adott esetben pedig telefonon értesítést kaptak az egyetemektől. A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik majd annak érdekében, hogy az idősebbeknek, avagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen elhagyniuk az otthonaikat.

A minták közel felét a Semmelweis Egyetem, ötödét a Debreceni Egyetem, míg a többit a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem munkatársai gyűjtik majd be.

A 14 napot felölelő szűréssorozatban összesen mintegy ezer fő vesz részt, orvosok, ápolók, asszisztensek és rezidensek, valamint a négy egyetem laboratóriumi hátterének bevonásával valósulhat meg az átfogó vizsgálat.

A tesztelésben való lakossági részvétel önkéntes és ingyenes, de óriási felelőssége van azoknak, akiket reprezentatívan és véletlenszerűen a KSH adataira támaszkodva levélben és telefonon megkeresnek a munkatársaink – emelte ki dr. Merkely Béla. A vizsgálat nem jár fájdalommal, egy kis kellemetlenség árán pontos képet kaphatunk arról, hogy milyen a lakosság érintettsége, ezzel segítve az ország lakosait és a döntéshozókat a járvány legyőzésében.

Az új koronavírussal kapcsolatos járványügyi védekezés május elején kezdődő második fázisában a feladat a biztonságos visszatérés feltételeinek, ütemezésének meghatározása úgy, hogy az megbízható elemzéseken és folyamatos nyomonkövetésen alapuljon. Ez, a hazai kutatási kapacitások igénybevételével és a tudományos élet képviselőinek szakértelmével megvalósuló vizsgálat is azt szolgálja, hogy a gazdaság újraindítása, a korlátozások fokozatos lebontása a második fázisban a kellő megalapozottsággal mehessen végbe.

Hirdetés

A magyar egyetemek kutatói és orvosai az átfogó keresztmetszeti vizsgálatot legalább két alkalommal a járvány lefolyása során megismétlik, melyek között legalább egy hónapnak kell eltelnie.

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május közepén hozzák nyilvánosságra. Aki részt vesz a vizsgálaton, az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről – tudatták a részleteket.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!