Meg sem lepődünk – Karácsony össze-vissza nyilatkozik

Hirdetés

A főpolgármester a Pesti úti idősotthon ügyében is inkább a Facebookon kommunikál, a helyszínen még nem járt.

Katasztrofális higiéniai viszonyok, hiányzó orvos és harminchárom halott, továbbá egy minden felelősséget elhárító főpolgármester a koronavírus-járvány egyik gócpontjának számító Pesti úti idősek otthonának szomorú mérlege.

Fenntartóként a főváros minden jogszabályban előírt kötelezettségének eleget tett, ezt eddig minden vizsgálat alá is támasztotta – hajtogatja hetek óta Karácsony Gergely a Pesti úti idősek otthona kapcsán. A fenti nyilatkozatot konkrétan április 15-én tette, az Azonnalinak adott interjúban, majd este az ATV-ben arról értekezett, hogy az idősotthonokban lakók különösen veszélyeztetettek, méltatlanok a viták, a járványügy meg kormányzati feladat. Az intézménynek ettől még a Fővárosi Önkormányzat a fenntartója. A főpolgármester kijelentésére, miszerint minden vizsgálaton „átmentek”, a kormányhivatal úgy reagált, hogy népegészségügyi munkatársaik addig nem ellenőrzést végeztek, hanem segítséget és védőeszközöket nyújtottak az intézmény vezetésének a helyzet kezeléséhez, miután a fenntartó ezekről látha­tóan nem gondoskodott hiánytalanul.

Az ügyben egyébként Karácsony jellemzően a balliberálisi médiumokon és a Facebook-oldalán keresztül kommunikál, a helyszínen lapzártánkig nem járt. Ellentétben Müller Cecília országos tiszti főorvossal, aki a higiéniai állapotok láttán további vizsgálatokat rendelt el, a katonasággal fertőtleníttette az épületet, majd a Fővárosi Kormányhivatal és azóta az ombudsman is eljárást indított a kaotikus viszonyok miatt. A rendőrség szerint az egyik elhunyt idős asszony rühes volt.

A kialakult helyzetet egyébként jól illusztrálja Skultéti József intézményvezető április elején a kormányhivatalnak írt elkeseredett levele: „Az orvosi ellátás továbbra sem biztosított, valamint dolgozóink a szobakarantén fenntartásához szükséges speciális/egyszer használatos védőruházattal nem rendelkeznek. A járványügyi zárlat alá helyezett otthonnak nincs orvosa és védőruházata!” Ezt követően került fókuszba az orvoshiány kérdése. Karácsony több alkalommal is arról beszélt, az orvosi felügyelet mindvégig biztosított volt. Csakhogy kiderült: „szerződött orvosok egy ideje nem látták el a betegeket, még csak az intézménybe se mentek be, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a fertőzéseket, és tömeges lett a fertőzés”. Ezt Müller Cecília állapította meg április 10-én, majd tíz nappal később már arról beszélt, volt olyan időszak, amikor egy hétig nem ment be orvos az intézménybe. Karácsony szerint ez nem igaz. Ennek igazolásaként tette közzé Skultéti főjegyzőnek szánt levelét, amely azonban egyrészt ellentmond a már idézett, korábbi Skultéti-írással, másrészt az úgynevezett „file info” szerint szerzője valójában Gál J. Zoltán kommunikációs főtanácsadó lehetett.

Hirdetés

Majd a HVG-nek azt mondta a főpolgármester, a járvány azért terjedhetett el, mert a kórházból teszt nélkül küldik vissza a betegeket az idősotthonba, „nem volt egyetlen másodperc sem, amikor ne lett volna szerződése az intézménynek orvosi ellátóval, vagy ne lett volna főállású orvosa”. Az ATV-ben viszont a múlt héten már azt mondta Karácsony, nem is lehetett ott az orvos az ellenőrzések idején, hiszen karanténba küldték. Csakhogy ez még a húsvétkor történt, azóta – Skultéti levele szerint – új szolgáltatóval szerződtek, sőt, egy kórházból is érkezett orvos. Aki a jelek szerint szintén nem sok időt tölt a helyszínen.

A legutóbbi hírek szerint 33-an haltak meg a Pesti úton ellátottak közül, és több mint kétszázan fertőződtek meg koronavírussal. E tragikus számok tükrében különösen is aggályos, hogy a fenntartó zavaros magyarázkodással bújna ki a felelősség alól, amelynek megállapítása egyébként majd csak a járvány lecsengése utánra várható.

Forrás: Magyar Hírlap

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!