Megindultak a találgatások: ki lesz Kim Dzsongun utódja?

Hirdetés

Ahogy korábban mi is megírtuk: Sajtóértesülések szerint Kim Dzsongun észak-koreai diktátor kritikus állapotban van állítólagos szívműtéte után.

Más, kínai és japán források szerint viszont meghalt.

Mindenesetre a szakértők azt találgatják ki léphet a helyére.

Gyermeke még túl fiatal, akiről nem tudni, hogy fiú-e – aki lehetne utód –, vagy lány – aki viszont nem.

Az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun hiányzása néhány nagy nemzeti ünnepről erőteljes spekulációkat indított el az egészségi állapotáról és felveti a kérdést, hogy ha esetleg meghalna, akkor ki léphetne a helyére – kezdi a találgatások ismertetését a Financial Times.

Hirdetés

Az, hogy Kim kihagyta az április 15-ei ünnepségeket, amelyeket nagyapja, Kim Irszen, az sztálinista felfogásból kinőtt, még bizarrabb dzsucse ideológiát követő rezsim alapítója születésnapja alkalmával tartanak, arra utal, hogy Kim betegsége gyors beavatkozást igényelhetett.

Semmit sem erősített a dél-koreai kormány szóvivője sem a találgatásokkal kapcsolatban, csupán annyit mondott, hogy semmilyen szokatlan tevékenységet nem tapasztaltak a határ túloldalán.

A 36 éves Kim, aki nagyapja, illetve apja, Kim Dzsonil helyét vette át a diktatúra élén, a hírek szerint kőkeményen kezében tartja a hatalmat. Szakértők óvatosságra intenek a hiányzással kapcsolatban, ugyanis Kim korábban is kihagyott nagy nyilvános eseményeket.

Ugyanakkor köztudott, hogy a diktátor komoly túlsúllyal küszködik és erős dohányos. Korábbi hírszerzési információk arról szóltak, hogy egészségügyi gondjai lehetnek, amit megerősít, hogy nyugati specialisták, köztük kardiológusok is elutaztak Észak-Koreába – emlékeztet Andrew Gilholm, a szöuli Control Risk tanácsadó cég elemzője.

Ugyanakkor ha esetleg Kim meghalna, annak óriási hatása lenne az egy kézből irányított, homályba burkolózó rezsim politikai folyamataira – teszik hozzá.

Hirdetés

Az ifjú diktátor 2011-ben vette át az ország irányítását apjától. Hatalmát részben az USA-t is elérni képes interkontinentális rakéta fejlesztésével, részben néhány jól célzott, minden bizonnyal az ő utasítására végrehajtott politikai gyilkossággal erősítette meg. Kivégezték Csang Szongtheket, Kim nagybátyját, aki az első időszakban mellette állt, és merénylet áldozata lett a külföldön élő Kim Dzsonnam, a diktátor féltestvére.

Mivel ezzel közeli férfi családtagjai eltűntek a színről és Kim gyermeke kicsi – továbbá azt sem tudni, hogy fiú-e vagy lány –, az utódlás komoly hatalmi harcokat indíthat el. Szakértők szerint az utódlás rendje elvileg megegyezik a koreai királyságokban megszokott megoldással, miszerint a hatalom az egyenes ági fiú gyermekekre száll. A diktátor azonban még nagyon fiatal, láthatóan nem gondolt erre. Nem világos, hogy például felesége vezethetné-e, akár csupán formálisan az országot, amíg a kicsi fel nem nő.

Így aztán a legvalószínűbb forgatókönyvnek az látszik, hogy ha Kim Dzsongun 10-15 éven belül meghalna, akkor húga, Kim Jodzsong vehetné át a rezsim irányítását – véli Rachel Lee, az amerikai kormány Észak-Koreával foglalkozó korábbi szakértője. Kimről úgy tudni, hogy bátyja fontos tanácsadója. A nemzetközi színtéren akkor tűnt fel, amikor a 2018-as téli olimpiára érkező észak-koreai küldöttség de facto vezetőjeként elutazott Dél-Koreába, ahol mások mellett Mike Pence amerikai alelnökkel is tárgyalt. A kamerákba mosolygó ifjú hölgy állítólag munkatársaival lekezelő, arrogáns és trágár.

Más szakértők úgy vélik, hogy Kim Jodzsong csak az egyik résztvevője lenne egy kiterjedt hatalmi harcnak, amelyben a Kim család más tagjai, katonai főparancsnokok és pártvezetők is bejelentkeznének az ország vezetésére. Az elitnek az a része, amely Kínára támaszkodik, saját vezetőt jelölhet, egyes csoportok a diktátor száműzetésben élő unokatestvérét Kim Han-solt látnák szívesen az ország trónján. Az ismeretlen országban tartózkodó 25 éves ifjú, Kim Dzsonnam, a vélhetően Kim Dzsongun parancsára megöletett féltestvér legnagyobb fia, aki liberális, nyitott gondolkodású.

Forrás

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!