Varga Mihály elismerte: bekövetkezhet, amire nem számítottak

Hirdetés

A pénzügyminiszter a Reutersnek adott interjújában pesszimista képet festett a magyar gazdaság jelen helyzetéről, a számok mindenben elmaradnak az ideálistól.

A 3 százalékos gazdasági visszaesésre vonatkozó becslésünk még március második felében készült, amikor azzal kalkuláltunk, hogy az év második negyedében megkezdődik a kilábalás a járványból – idézi az Index a pénzügyminiszter Reutersnek adott interjúját.

Varga Mihály ebben hozzáteszi: „Elemezzük a helyzetet, de a számok feltehetően rosszabbak lesznek.”

Varga elmondta, hogy a kormány április végén felül fogja vizsgálni a bruttó nemzeti össztermékre és a költségvetés deficitjére vonatkozó korábbi becsléseit. Hozzátette azt is, hogy az elmúlt hét napban a kiskereskedelmi eladások az erre az időszakra jellemzőeknek csak a 54 százalékát tették ki, így az adóbevételek is jelentősen alacsonyabbak lesznek.

„Ha a gazdaság vissza tudna térni a normális kerékvágásba május végére, vagy júniusra, akkor lenne 3 százalékos recesszió, de úgy látjuk, lassabb lesz a visszaállás. A kérdés az, hogy melyik exporttermékek tudnak majd eljutni a magyar gyógyszer- autó- és vegyiparból az exportpiacokra, és hogy a kereslet is helyreáll-e közben” – idézi a lap a tárcavezetőt.

Hirdetés

Varga nem tartja irreálisnak a szakértők által becsült 4,5 százalékos romlást sem, ha a helyzet rövid távon nem változik.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!