Brutális számok jöttek Spanyolországból – meghosszabbítják a szükségállapotot

Hirdetés

Spanyolországban 215 216-ra emelkedett a regisztrált koronavírusos esetek száma, miközben a fertőzés terjedésének üteme továbbra is mérséklődik – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken.

A szaktárca jelentése szerint az elmúlt egy napon 1175 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek. Az eljárással csütörtökre 1309, szerdára 2144 új esetet igazoltak. A közzétett összesítés nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak.

A SARS-CoV-2 nevű vírus eddig 24824 ember halálát okozta, 281-en az elmúlt 24 órában veszítették életüket. Csütörtökön 268-an, szerdán 325-en hunytak el.

A gyógyultak száma elérte a 114 ezer 678-at, számuk egy nap alatt 2628-cal növekedett, miután csütörtökön 3103-mal, szerdán pedig 6399-cel emelkedett a minisztériumi statisztikában.

Spanyolországban március 15.  óta szükségállapot van érvényben, az oktatási intézmények bezárása és a lakhelyelhagyási megkötések bevezetése mellett számos termelőágazat is leállt. Nadia Calvino, gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: számításaik szerint a járvány következtében az ország gazdaság teljesítménye 9,2 százalékkal csökken idén, a munkanélküliség pedig 19 százalékra nő. A költségvetés várható hiánya 10,34 százalék lesz.

Hirdetés

Az ország gazdasági növekedése tavaly 2 százalékos volt, amely meghaladta az uniós átlagot, míg a munkanélküliségi ráta 13,78 százalék, az államháztartási deficit pedig 2,7 százalék volt.

„Ez a válság nem lehet újabb kifogás a nagyobb bizonytalanságra és egyenlőtlenségre. A kormány elkötelezettsége világos: minden erőnket és erőforrásunkat a munkahelyek, a dolgozók jogainak védelme felé fordítjuk, hogy senki nem maradjon hátra” – írta Twitter-üzenetében Pedro Sánchez kormányfő május elseje alkalmából.

A spanyol kormány a szükségállapot meghosszabbítását fogja kezdeményezni a parlamentnél, ezúttal május 24-ig. Jövő hétfőtől viszont elkezdi feloldani a járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig.

Forrás: demokrata

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!