Magyarország bezárja a tranzitzónákat

Hirdetés

A múlt heti EU-bírósági döntés után nem látunk más megoldást, mint bezárni a tranzitzónákat – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A tárcavezető elmondta, hogy 201 ezer munkahelyet mentettek meg, valamint a kormány szándéka nem változott, hogy betiltsák az egyszerhasználatos műanyagokat, de most munkahelyeket kell megvédeniük.

A kormány áttekintette a járványügyi védekezést, amelynek az első üteme sikeres volt, így elmondható, hogy megakadályoztuk a betegség tömeges elterjedését. De a járványveszély még nem múlt el – kezdte tájékoztatóját a kancellária miniszter a szerdai kormányülésről. Szerinte az elmúlt napok számai alapján az sikernek mondható, hogy gyorsabban nő a gyógyultak száma, mint az új fertőzéseké. Szerinte a magyar Európa egyik legsikeresebb védekezése, a kormány gyorsan reagált, de ez nem ért volna semmit a lakosság együttműködése nélkül.

Az Operatív Törzs fennmarad a jövőben, az egészségügyben sem törlik el a járványügyi intézkedéseket. Az országgyűléshez azonban jövő kedden visszavonja azt a törvényt, amely a kormánynak különleges jogosítványokat biztosít.

A miniszter a gazdaságvédelmi intézkedésekről azt mondta, hogy 3000 munkahelyet hoznak létre a Honvédségnél. Eddig 106 ezer munkahelyet sikerült megmenteni a korábbi részmunkaidős támogatási rendszeren keresztül. A beruházásösztönzési programban résztvevő cégek további 96 ezer munkahely megőrzését vállalták az állami támogatásért cserébe. A miniszter 201 ezer munkahelyet sikerült eddig megvédeni minden lehetséges módon, és ötezren vették igénybe a közfoglalkoztatás lehetőségét.

A kormány szándéka nem változott, hogy az egyszer használatos műanyagokat betiltsa, de a járványhelyzet miatt most a munkahelyek megőrzésére kell koncentrálnunk – ismertette a miniszter a korlátozás e heti visszavonását. Mivel ez EU-s kötelezettség, a jövőben teljesíteni fogják, de most az a cél, hogy a csomagolóiparban senki ne veszítse el a munkahelyét a tiltás miatt.

Hirdetés

“Az Európai Unió következő 7 éves költségvetése mintegy 1170 milliárd euró, amihez a francia és a német kormány még 500 milliárd eurós válságalapot tenne hozzá. Nekünk az a célunk, hogy a visegrádi országok ezen nyerjenek” – ismertette a kormány álláspontját. A céljuk az, hogy ne csak a járványügyi érintettséget vegyék figyelembe, hanem azt is, hogy melyik ország milyen gazdasági bázisról indul el.

Kérdésre válaszolva pedig elmondta, hogy keresik a lehetőséget, hogy minél hamarabb kinyithassák az ország határait. A hasonló járványügyi mutatókkal bíró országokkal már vizsgálják ennek a lehetőségét. A jövőbeni döntésekről majd az Operatív Törzs ad majd tájékoztatót.

Szintén megkeresésre reagálva Gulyás azt is elmondta, hogy nincsen baj a noninvazív lélegeztetőgépekkel, amelyeket az elmúlt időszakban sok orvos és szakmai szervezet kritizált. A miniszter azt mondta, hogy ez nem a lélegeztetésre szoruló betegek kezelésére van, hanem még az ennél enyhébb tünetektől szenvedők ellátására használható. “Ötvenhat ilyen gépet kaptak az egyetemek, és majdnem háromszor ennyi invazív lélegeztetőgépet” – jelentette ki a miniszter.

Forrás: napi.h

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!