Merkel és Trump élesen szembe került egymással

Hirdetés

Tudományos tanulmányokba illő összehasonlítani azt, ahogy Angela Merkel német kancellár, illetve Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke kezeli a koronavírus-válságot. A különbség égbekiáltó.

Angela Merkel német kancellárnak és Donald Trumpnak, az USA elnökének soha nem kellett volna nyilvánosan szembe kerülniük egymással, ám amit a koronavírus-válság kezelésében felmutatnak – úgy a stílusban, mint az intézkedésekben -, élesen szembeállítja őket egymással.

A kritikus helyzet reflektorfénybe helyezte amúgy is meglévő eltérésüket: Trump hajlamát arra, hogy sütkérezzen a nyilvánosságban, valamint azt, hogy hadilábon áll a tényekkel, illetve Merkel őszintéségét, egy tudóshoz illő képességét az adatok feldolgozására – írja Joshua Gallu és Arne Delfs a Bloomberg publicista párosa.

Mostanra kiderült, hogy a kancellár hozzáállása a nyerő: Merkel népszerűségi indexe igen magasan áll, annak ellenére, hogy egymás után sokkolta a németeket a koronavírus-járvány kellemetlen következményeivel, miközben Trump megítélése hanyatlott a válság alatt, pedig a “minden rendben lesz” jegyében kábította az amerikai szavazókat. Az elnök márciusban és áprilisban hat százalékpontot veszített a Gallup felmérése szerint és a a kritikus ingadozó államokban, amelyekben várhatóan eldől a novemberi amerikai elnökválasztás, le van maradva várható demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben. Pedig Bidennek komoly gondjai vannak azzal, hogy észrevétesse magát a járvánnyal és a gazdasági válsággal kapcsolatos hírek özönében.

Angela Merkel annyiban szerencsésebb helyzetben van, mint Donald Trump, hogy nem akarja újraválasztatni magát országa vezetőjének, így könnyebben sorozhatja meg a közvélemény negatív hírekkel. Ugyanakkor nem változtatott stílusán: ugyanazt a módszeres megközelítést alkalmazza, mint az elmúlt tíz évben az egymást követő krízisek – gazdasági válság, görög adósságválság, bevándorlási válság – alatt követett.

Hirdetés

Nem volt hibamentes a válságkezelése, szakértők szerint a német kormány is késlekedett a karanténintézkedések bevezetésével és egyik első döntésével leállította az orvosi maszkok exportját. Ezután azonban a német vezetésnek sikerült elérnie, hogy a járvány fele olyan gyorsan terjed Németországban, mint az USA-ban és az halottak száma a népességhez viszonyítva kevesebb mint fele az amerikai mutatónak.

A német siker kulcsa a tömeges tesztelés, amivel időben ki tudják szűrni a fertőzötteket, míg Donald Trump válságkezelésének Achilles-sarka a kevés teszt. Elsősorban ez okozza, hogy a járvány viszonylag nagy pusztítást végzett az USA-ban. Trump naponta szerepel a tévében, egymást követik a nyilatkozatai, de ezek többet ártanak, mint használnak. Amikor azt mondja, hogy a vírus nem fog visszatérni ősszel, akkor őt követően megszólal Anthony Fauci, az USA első számú járványügyi szakértője, és kijelenti, hogy vissza fog térni.

Leszúrja Georgia állam kormányzóját, hogy lazított a korlátozásokon, mit sem törődve azzal, hogy néhány nappal korábban még arra ösztönözte a kormányzókat, hogy a gazdaság beindítása érdekében mielőbb lazítsanak. Napfényt és fertőtlenítő szerek fogyasztását ajánlotta a választóknak a fertőzés ellen, majd másnap azt mondja: csak viccelt. Állandóan hangsúlyozza, hogy nem orvos, azaz nem ért a gyógyításhoz, de ez nem tartotta vissza attól, hogy két malária elleni szert ajánljon a koronavírus-betegeknek, amelyekről kiderült, hogy súlyos mellékhatásaik vannak.

Mindez odavezetett, hogy az amerikaiak több mint 50 százaléka úgy véli, az elnök rosszul kezeli a válságot, míg 45 százalékuk szerint nincs gond. Az embereknek csak 23 százaléka bízik meg abban, amit Trump mond, míg 52 százalékuk inkább a helyi vezetőkre, például az államuk kormányzójára hallgat. Eközben Merkel népszerűségi indexe 64 százalékon áll.

A Bloomberg cikkírói szerint Trump válságkezelésének döntő befolyása lesz az elnökválasztás kimenetelére. Az elnök ellen kezdeményezett impeachmenteljárás, amelyet január első felében megtorpedózott a Kongresszus felsőházának republikánus többsége, már rég a feledés homályába merült. Kit érdekel a járvány tombolásának idején, hogy Trumpot az oroszokkal való összejátszással gyanúsították. A fertőtlenítő fogyasztására célozva – amelyről elhangzásakor nem lehetett tudni, hogy vicc-e – Joe Biden ezt írhatta twitterüzenetben: “El sem hiszem, hogy azt kell mondanom: legyenek szívesek, ne igyanak fehérítőt!”

Hirdetés

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!