Polgárháborús állapotok az amerikai nagyvárosban, a csőcselék boltokat fosztott ki és épületeket gyújtott fel

Hirdetés

Ha a helyzet nem normalizálódik rövid időn belül, akkor nem elképzelhetetlen, hogy a Nemzeti Gárda fog bevonulni Minneapolisba rendet tenni.

Szerda este polgárháborús állapotok alakultak ki a Minnesota államban található Minneapolisban, miután a rendőri túlkapások ellen tüntető több ezres tömeg egy része agresszívvá vált és rombolni kezdett.

A félmilliós amerikai nagyvárosban egy ember az életét vesztette, épületek égtek porig és számtalan üzletet fosztottak ki az elmúlt 24 órában. A helyzet csütörtök reggelre annyira súlyossá vált, hogy Minnesota kormányzója bejelentette, a városba vezényelik az állami rendőrséget a rend fenntartása érdekében.

Az emberek azért vonultak az utcára, mert kedden egy rendőr olyan agresszívan lépett fel intézkedés közben egy fekete férfivel szemben, hogy az később a kórházban belehalt a sérüléseibe. Mint később kiderült, a George Floyd nevű áldozatra azért hívták rá a rendőröket, mert hamis pénzzel fizetett egy boltban. A férfi a rendőrségi intézkedésnek ellenállt, ezért a földre vitték és megbilincselték. Az esetről készült videón az látszik hogy a férfi a földön fekszik, egy rendőr pedig a nyakán térdel hét percen keresztül. Floyd könyörög, hogy szálljanak re róla mert nem kap levegőt, de a rendőr ennek ellenére nem engedi el.

A kezdetben békésnek induló demonstráció kedd este kezdődött el. A tüntetők egy agresszív csoportja már ekkor összecsapott a rendőrökkel, de a helyzet másnapra vált igazán kritikussá.

Hirdetés

Szerda este több ezer ember vonult utcára, akik megtámadtak több rendőr kapitányságot, barikádokat emeltek az utcákon, autógumikat égettek, épületeket gyújtottak föl és boltokat fosztott ki. Az események következtében egy ember az életét vesztette. Az első hírek szerint egy zálogház tulajdonosát lőtte agyon a csőcselék, amikor megpróbálták kirabolni az üzletét.

 

Donald J. Trump amerikai elnök azt írta Twitter oldalán, hogy az FBI bevonásával teljes-körű vizsgálatot rendelt George Floyd halálával kapcsolatban. A fekete férfi letartóztatásában részt vevő négy rendőrt egyébként azonnal kirúgták az állásukból, de egyelőre nem emeltek ellenük vádat az eset miatt, mindannyian szabadlábon vannak.

 

Forrás: Ripost

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!