A WHO újabb figyelmeztetése: még nincs még vége, sőt

Hirdetés

Európában ismét „szignifikánsan nőtt a fertőzések száma, figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.

Az összes fertőzött száma, az egész világot beleértve az elmúlt héten meghaladta a 10 milliót.

A WHO legfrissebb állásfoglalása szerint továbbra sincs garancia arra, hogy sikerül hatékony vakcinát kifejleszteni a koronavírus ellen, s ha mégis az nem lesz majd tömegesen elérhető a jövő év második fele előtt.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy Európa néhány régiójában ismét jelentősen nőtt a megbetegedések száma. A WHO ennek okát elsősorban a korlátozások túl korai megszüntetésében látja. Jelentősen, 2,76-ra emelkedett a koronavírus terjedési aránya „R” Németországban – derült ki az RKI Egészségügyi Intézet közleményéből. Németország vezető egészségügyi tisztviselője kedden kijelentette, hogy az országban fennáll a kockázata egy második koronavírus-hullám kialakulásának, de optimizmusát fejezte ki, hogy ezt meg lehet akadályozni.

Lothar Wieler, a Robert Koch Közegészségügyi Intézet vezetője Berlinben tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a koronavírus terjedési arányát Németországban jelenleg 2,76-ra becsülik, valószínűleg elsősorban a helyi kitörések miatt.

Hirdetés

A 2,76-os terjedési arány azt jelenti, hogy a vírussal fertőzött 100 ember átlagosan további 276-ot fertőz meg. A vezető egészségügyi hivatalnok szerint azonban Németország megakadályozhatja a második járványhullám kialakulását.

A hirtelen növekedésben nagy szerepet játszhatott, hogy a Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozóban vasárnapig ezernél is több fertőzést regisztráltak. A tömeges tesztelését kedden kezdték, miután csoportos fertőzések történtek. Az üzemet bezárták, és elővigyázatosságból karanténra kötelezték csaknem valamennyi dolgozóját, 6400 embert, az adminisztratív munkakört betöltőkön kívül mindenkit.

A sertésfeldolgozóban történt tömeges fertőzés jelenleg a legsúlyosabb járványkitörés egész Európában. A vírus legalább két hete terjedhet a dolgozók között, sokan már kórházba is kerültek, és félő, hogy számos halálos áldozat is lesz – mondta Peter Liese, aki az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójának vezető egészségügyi szakpolitikusa, aki politikai karrierje előtt orvosként dolgozott.

A Tönnies-holdinghoz tartozó üzemben többnyire közép- és kelet-európai vendégmunkások dolgoznak. Az alvállalkozói konstrukcióban foglalkoztatott emberek általában tömegszállásokon laknak. A közeli Verlben, ahol a dolgozók egy részét elszállásolták, a városvezetés megbízott egy biztonsági céget a karantén betartásának ellenőrzésével, és kordonokkal lezárta a negyedet. Az elkerített településrészen számos családi ház is van, amelyek lakói nem a Tönnies-nél dolgoznak.

A történtek feltárásába a területileg illetékes bielefeldi ügyészség is bekapcsolódott, gondatlan testi sértés és a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény megsértésének gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Hirdetés

Párizsban három hónap után ismét megnyitották az Eiffel-tornyot a látogatók előtt.

A korlátozásokat általában feloldó európai trenddel ellentétben a portugál kormány a korlátozások meghosszabbításáról döntött, egészen július közepéig Nagy-Lisszabon egész területén, vagyis a főváros és az azt körülvevő agglomerációs övezetet illetően. Portugáliában ugyanis itt van a legtöbb fertőzés.

A texasi kormányzó Greg Abbott szünetelteti a szövetségi államban a korlátozások lépcsőzetes feloldását, az ismét megszaporodó megbetegedésekre tekintettel. Hasonló a helyzet több déli államban is az USA-ban.

Az indiai kormány bejelentette, hogy a 29 milliós Delhiben az összes háztartásra kiterjedő felmérést indít. Azt próbálják meg felderíteni ezen a világszerte páratlanul hatalmas mintán, hogy hány ember esett át a koronavírus fertőzésen.

Forrás: Ripost

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!