Hatalmas robbanás történt egy észak-koreai városban

Hirdetés

Észak- és Dél-Korai viszonya ismét elmérgesedni látszik. Szakértők szerint egy esetleges katonai akció lehetősége sincs kizárva.

Kedd hajnalban robbanás történt az Észak-Koreában található Keszong Ipari Park területén. A detonáció lökéshullámát érezni, a magasba emelkedő füstöt pedig látni lehetett a dél-koreai oldalról is.

Halottakról, vagy sérültekről nem érkezett jelentés.

Katonai forrásokra hivatkozva a Yonhap koreai hírügynökség arról ír, hogy a kommunista diktatúra vélhetően szándékosan repítette a levegőbe a Korea-közi összekötő irodát, amely a két Korea együttműködési tárgyalásainak helyszínéül szolgált a területen. Az iroda bezárásával egyébként múlt héten már többször fenyegetőzött az észak-koreai vezetés.

Feltételezések szerint a robbantást egyfajta jelzésnek szánta az észak-koreai rezsim. Kim Jodzsong, Kim Dzsongun húga ugyanis a múlt héten katonai akcióval fenyegette meg déli szomszédját, amennyiben disszidensek továbbra is propaganda-szórólapokat juttatnak az országba.

Hirdetés

Reuters hírügynökség hétfőn arról számolt be, hogy észak-koreai menekültek és déli civil aktivisták az elmúlt hetekben apró hőlégballonok segítségével szórólapokat juttattak át Észak-Koreába, melyeken élesen bírálták a phenjani kommunista rezsimet és az országban uralkodó tragikus emberi jogi helyzetet.

Múlt szerdán egyébként a dél-koreai védelmi minisztérium bejelentette, hogy jogi eljárást kezdeményez a phenjani rezsimet bíráló röplapokat terjesztő civil szervezet ellen. Bár Szöul korábban is igyekezett megakadályozni az ilyen jellegű szórólapkampányokat, ez idáig nem tiltotta meg őket a szólásszabadságra hivatkozva.

Forrás: ripost

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!