Itt az új lista a leggazdagabb és a legbefolyásosabb magyarokról

Hirdetés

Idén is Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója vezeti a magyarországi milliárdosokat felsoroló listát – derül ki a ma megjelent A 100 leggazdagabb 2020 című kiadványból.

A koronavírussal együtt fellépő válság szele eddig éppen csak, hogy megcsapta a magyar gazdagokat. Az idén 19. alkalommal megjelent A  100 Leggazdagabb magyar című kiadvány számításai szerint ugyanis összvagyonuk 4568,1 milliárd forintra csökkent, ez 64,9 milliárddal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A friss vagyonértékelés még nem tartalmazhatja a 2020-ban várható visszaeséseket, hiszen ennek alapja a cégek és magánszemélyek 2019-es eredménye – az pedig kifejezetten jó esztendő volt.

De már figyelembe vegyék a pandémia következményeit – legalábbis a március és május között eltelt időszakra. A gazdasági hatások közül a nemzetközi és budapesti tőzsde árfolyamok zuhanása volt a legfeltűnőbb – így, és ezért csökkent több gazdag vagyona is.

Az élen idén is Csányi Sándor áll 310 milliárdos vagyonnal – ez 50 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly májusban. A második helyre Gattyán György jött föl 280 milliárdra becsült vagyonnal, amit az is indokolt, hogy az online iparágat egyáltalán nem érintette kedvezőtlenül a járvány, és az ezzel járó válság. Ezzel megelőzte Mészáros Lőrincet, aki ugyan tavaly is jelentős közbeszerzéseket tudott besöpörni, de a cégcsoport egyes részeit a padlóra küldte a járvány, vagyona így 270 milliárdra olvadt, a tavalyi 296 milliárd forintról.

Hirdetés
gy fest a legmódosabb magyarok élmezőnye 2020-ban
SORREND NÉV VAGYON (MRD FT)
1. Csányi Sándor 310
2. Gattyán György 280
3. Mészáros Lőrinc 270
4. Felcsuti Zsolt 187
5. Széles Gábor 170
6. Veres Tibor 160
7. Szíjj László 120
8. Jellinek Dániel 115
9. Kasza Lajos 113
10. Bige László 112
Forrás: A 100 leggazdagabb 2020

A hazai gazdagok élmezőnyében lényeges átrendeződés figyelhető meg. A ranglista negyedik helyére lépett elő Felcsuti Zsolt, az MPF ipari holding többségi tulajdonosa. Bekerült az első tízbe a hazai ingatlanfejlesztés új generációját képviselő Jellinek Dániel.

A 100 Leggazdagabb magyar idei kiadásában öt új név szerepel., Ketten az építőipart képviseli, egy-egy személy pedig az agráriumot, a pénzügyet és a kommunikációt képviselik. Vida József a pénzinézeti szektorban aratott sikereket, Rencsár Kálmán, és a Szeivolt család az építőipari megrendeléseknek köszönhetően került a leggazdagabbak listájára, az agráriumban jelentős szerepet játszó Kárpáti László pedig visszatérő, hiszen korábban már szerepelt a 100 leggazdagabb listáján.

Idén kilencedik alkalommal készült el a legbefolyásosabbak listáját. Ezt nem meglepő módon a kormányfő, Orbán Viktor vezeti, mögötte a második Csányi Sándor, a harmadik pedig Mészáros Lőrinc. A negyedik hely sem változott: ezt a jegybank elnöke Matolcsy György “bérelte ki”. Pintér Sándor belügyminiszter egy helyet javítva a ötödik , Varga Mihály pénzügyminiszter a hatodik, Szíjjártó Péter külügyér pedig a hetedik. Rogán Antal két helyet csúszott vissza így lett a nyolcadik. Az első tízbe még a kormányfő két bizalmi embere Habony Árpád (9.) és Kubatov Gábor (10.) fért be.

Forrás: napi.hu

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!