Az Egyesült Államokban tizenhét éve nem történt olyan, mint ma

Hirdetés

17 év után ma először végezhetnek ki szövetségi elítéltet az Egyesült Államokban

Az utolsó jogi akadály is elgördült annak az útjából, hogy kivégezzék Daniel Lewis Lee-t, aki 1996-ban irtott ki egy családot – írja a New York Times. A szövetségi fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy végrehajthatják a férfi kivégzését, ezzel ő lesz 17 év után az első szövetségi elítélt, akit kivégeznek az Egyesült Államokban.

A fehér felsőbbrendűséget hirdető Lee még 1996-ban követte el a gyilkosságokat, amikor tettestársával kegyetlenül megkínzott egy házaspárt és nyolcéves kislányukat, majd miután megölték őket, tóba dobták a holttestüket.

Lee-t 1997-ben ítélték halálra, társa, Chevie Kehoe megúszta életfogytiglani börtönbüntetéssel. A férfi azóta van halálsoron, ám mivel nem szövetségi szinten lett elítélve, kivégzését eddig nem tűzték ki. Tavaly év végén maga Donald Trump amerikai elnök – aki köztudottan a halálbüntetés pártolója – emelt szót azért, hogy szigorítsanak a törvényeken, és tavaly decemberben öt elítélt – köztük Lee – kivégzését is kilátásba helyezte. Akkor azért halasztották a kivégzéseket, mivel Arkansasban egy újabb méreginjekciót vizsgáltak, amely kevesebb szenvedéssel öli meg az elítélteket. Az anyag zöld utat kapott, a szövetségi fellebviteli bíróság pedig vasárnap rendelte el, hogy a férfit hétfőn kivégezzék az indianai Terre Hautban.

Lee-nek azonban még mindig van esélye arra, hogy tovább halasszák a kivégzését, ráadásul az áldozatok családtagjainak jóvoltából:

Hirdetés

a hozzátartozók azért kérték múlt héten a kivégzés elhalasztását, mivel az országban jelenleg is tomboló koronavírus-járvány miatt nem utazhatnak, ezért nem is nézhetnék végig a kivégzést.

A család kérését pénteken jóváhagyták, és elhalasztották a büntetés végrehajtását. Vasárnap a bíróság azonban felülvizsgálta a döntést, és engedélyezték a kivégzést, arra hivatkozva, hogy semmilyen szövetségi szintű szabály vagy rendelet nem szól az áldozatok hozzátartozóinak részvételi jogáról. A családtagok helyi idő szerint ma délután négyig fellebezhetnek, így még megvan az esély arra, hogy Lee kivégzését elhalasztják.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!