Döntött az Európai Parlament: létrehozzák az Európai Egészségügyi Uniót

Hirdetés

Az Európai Parlamentben péntek délután tartották a végszavazást a koronavírus-járvány utáni uniós közegészségügyi stratégiáról, benne az Ujhelyi István szocialista EP-képviselő által szorgalmazott, ún. Európai Egészségügyi Unió koncepciójáról, amely minden uniós polgárnak, így minden magyarnak is biztosítaná az európai szintű egészségügyi ellátást. A képviselők jelentős többsége (526 igen és 105 nem, valamint 50 tartózkodás mellett) elfogadta a stratégiát.

Ujhelyi István történelmi sikernek nevezte, hogy ötpárti közös állásfoglalás részévé tették azt a programot, amely európai szintű egészségügyi ellátást szorgalmaz minden tagállamban, többek között kötelező minőségi standardok előírásával.

Az MSZP európai parlamenti képviselője a július 8-i EP-vitán elfogadhatatlannak, az egész EU egységét fenyegető tényezőnek nevezte azt, ha az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés attól függ, hogy ki hova született.

Európa egységességét és egészségét sodorja veszélybe az, ha a jövőben nem stratégiai ágazat számunkra az egészségügy. Fontosnak nevezte, hogy „gyermekeinknek egy olyan európai jövőt adjunk, amely az Európai Egészségügyi Unióról szól.

Hirdetés
Ujhelyi István
EP-képviselő

„Az én hazámban nem fordulhat elő a jövőben az, hogy nálunk egy magyarnak háromszor nagyobb esélye van kórházi fertőzésben meghalni, mint Németországban. Hogy nálunk ezer lakosra hat nővér, ápoló jut, Németországban pedig 12. Olyan Európára van szükségünk, amely egységes abban is, hogy minden polgára számára megadja a lehetőséget az élethez. Mert az egészség emberi jog. Erről szól ez a program. Nem a tagállamoktól vonunk el hatásköröket. Egészséget adunk a tagjainknak” – mondta.

Forrás: European Parliament

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!