A nyugdíjasoknak üzent a kormány

Hirdetés

Az elmúlt időkben a nyugdíjasok rezsi- és Erzsébet-utalványokat, valamint nyugdíjprémiumot vehettek át többször is, az extra kifizetéseket a gazdaság teljesítménye alapozta meg. Az ilyen juttatások négy év alatt 220 milliárd forintot tettek ki – mondta Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese a Magyar Nemzetnek.

Az állam által 2019 végén postázott rezsiutalványt nagyjából 2,6 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek, a szelvényeket idén május végéig lehetett beváltani. Az állam nagyjából 22 milliárd forinttal járult hozzá a nyugdíjasok és családjuk múlt téli rezsikiadásaihoz, az aktuális gáz- és villanyszámlák kiegyenlítéséhez.

A tavalyi volt a negyedik alkalom, amikor az időskorúak valamilyen utalványt kaptak az államtól, így négy esztendő leforgása alatt körülbelül százmilliárd forint került az idősekhez – sorolta az államtitkár a napilapnak. Emellett a 2017-2019 között folyósított nyugdíjprémium több mint 120 milliárd forint kiadást jelentett az államnak.

Idén nem lesz nyugdíjprémium, mivel nagyjából három százalékkal zsugorodik a magyar gazdaság – mondta Tállai András. Mivel azonban még csak nyár van, így korai az a kérdés, hogy az év végén más típusú juttatás (minden bizonnyal az infláció miatti nyugdíjkorrekció –  a szerk.) szóba jöhet-e, e szempontból a szeptemberi és az októberi adatok számítanak lényegesnek.

Jövőre pedig érkezik a 13. havi nyugdíj első heti része februárban, ez 77 milliárd forintba kerül. Mivel az Orbán-kormány számításai szerint 2021-ben 4,8 százalékkal nő a magyar GDP, az állam várhatóan nyugdíjprémiumot folyósít, e célra a nyugdíjbiztosítási alapban 53 mil­liárd forintot különítettek el – mondta az államtitkár.

Hirdetés

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!