Rekordokat döntenek a gyümölcsárak, és még nincs vége a drágulásnak

Hirdetés

A szakemberek szerint az ezer forintos sárgabarack és a nyolcszáz forintos alma kilónkénti árát az idei gyenge termés, az olcsó helyettesítő-import kiesése illetve a munkabérek növekedése okozza. A következő öt-tíz évben is drágulással kell számolni.

A gyümölcsök ára összeségében elszállt – mindez a KSH legfrissebb inflációs jelentésből is látszik. Az alma 89 százalékkal, a citrom 45, a narancs 43, a banán pedig 12 százalékkal került többe, mint tavaly.

Az Agrárkutatási Intézet elemzése szerint egy év alatt legjobban a kajszi, az alma és az őszibarack drágult, utóbbi kettőnek az ára több mint a duplájára emelkedett.

A Privátbankár 13 éve kíséri figyelemmel a gyümölcs árának változását, és ők sem tapasztaltak még ilyen mértékű áremelkedést. Elemzéseik szerint legjobban az alma ára szökött fel, viszont jó hír, hogy a banán évek óta négyszáz forint körül mozog.

A dinnyét figyeljük még ebben az időszakban kiemelten, ahol szintén most kezd megjelenni a magyar termés. Az előző havi árfelmérésben nagyjából kétszáz forint körüli árat látunk a dinnyénél. Most, hogy már mindenhol kezd megjelenni a hazai termés, ez sokkal inkább a 120-180 forint körüli kilónkénti árra megy le, és ez a jó hír a vásárlóknak” – nyilatkozta az ATV Híradójának a lap főszerkesztője, Gáspár András.

Hirdetés

Apáti Ferenc úgy fogalmazott, hogy az egész Európát érintő tavaszi fagyok miatt néhol csak a termés harmadát tudták leszüretelni. A csökkenő kínálat áremelkedést okozott. Ahogy az olcsó helyettesítőimport-kiesés, illetve a munkaerőköltség emelkedése is. AZt is hozzátette, hogy nehéz prognosztizálni, és szerinte a kínálat függvényében a gyümölcsárak erősen hullámoznak majd.

“De hosszú távon, öt-tíz éves távlatban ez a hullámzás összeségében felfelé fog ívelni. Óhatatlan, hogy dráguljon a gyümölcs, mert drágul a termelés is a munkaerő árának emelkedése és az időjárási káresemények elleni technológiai beavatkozások nagyon jelentős költségei miatt
” – elemezte Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Forrás: atv.hu

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!