A bukott Manfred Weber okosságokat üzenget

Hirdetés

Az EU-s külső határ hatékony ellenőrzése az új menekültügyi politika legfontosabb eleme – jelentette ki a Die Weltnek az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője.

Az Európai Unió külső határának hatékony ellenőrzése a legfontosabb a közösség új menekültügyi migrációs politikájában – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője egy keddi német lapinterjúban. A Die Welt című lapban az Európai Bizottság szerdán bemutatandó javaslatai elé időzítve közölt interjúban Manfred Weber arra a felvetésre, hogy az EU új menekültügyi politikájában várhatóan kevéssé kapnak szerepet azok az eszmék, amelyeket Angela Merkel német kancellár a 2015-ös menekültválságban érvényre akart juttatni, kiemelte: „2015 hibája az volt, hogy az európai vitában szinte csak a szolidaritásról volt szó”, a menedékkérők EU-s tagállamok közötti elosztását szabályozó mechanizmus volt a középpontban, a határok biztosítása és az elutasított menedékkérők hazajuttatása pedig nemigen volt téma.

„Ezért a jövőben kiegyensúlyozott menekültügyi politikára van szükség, amely összhangot teremt a humanitás, a segítség és az ellenőrzés között” – mondta Manfred Weber. „A működőképes határellenőrzés az előfeltétele mindennek. Ha nem biztosítjuk és nem védjük meg az EU-s külső határt, akkor az embercsempész bandák, a maffia vagy Erdogan török elnök dönti el, hogy ki jön Európába” – mondta. „Ez elfogadhatatlan. Európának önállóan kell határoznia arról, hogy ki jöhet” – tette hozzá. Kiemelte, hogy „Európának a humanitás kontinensének kell maradnia”, vagyis védelmet kell nyújtania a politikai üldözötteknek és a sürgősen segítségre szorulóknak. Humanitárius kritériumok alapján kell dönteni, elsősorban a leginkább elesett embereket kell befogadni, „és nem a 22 éves fiatalembereket, akik egy menekülttáborban is jól megvannak” – fogalmazott Manfred Weber.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a többi között az EU és Törökország kapcsolatáról is szólt, kiemelve: be kell fejezni a csatlakozási tárgyalásokat, és meg kell mondani Törökországnak, hogy nem lesz EU-tag. Az európai parlamenti frakcióvezető a 2021-ben kezdődő hétéves ciklus EU-s költségvetéséről és a koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló programokról elmondta, hogy „a pénzeket csak akkor lehet rendesen elkölteni, ha az újságírók szabadon dolgozhatnak és feltárják a korrupciót és a visszaéléseket, és ha a bíróságok függetlenül működve ránézhetnek a hatalmon lévők körmére”. Ezért „az EU-s milliárdok csak akkor érkezhetnek, ha mindenki betartja a jogállamiság elveit”.

Hozzátette: „Lengyelországból vagy más országokból azt hallom, hogy érvényesítik a jogállami elveket”, és ha ez valóban így van, akkor nem kell aggódni az EU-s támogatási pénzek és a jogállamiság összekötése miatt. Rámutatott, hogy az EU-s költségvetés és a járvány hatásait ellensúlyozó helyreállítási alap elfogadásához az Európai Parlament hozzájárulása is szükséges. Ez a hozzájárulás pedig csak akkor lehetséges, ha megvalósul a támogatásokat a jogállami elvekkel összekapcsoló úgynevezett jogállamisági mechanizmus.

Hirdetés

„Különben a tagállamok január 1-jén nem kapják meg az EU-s milliárdokat. Jogállam nélkül nincs pénz”  – mondta Manfred Weber.

Forrás: MTI/ Vadhajtások

 

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!