A görögök már besokalltak – az unióhoz fordultak segítségért

Hirdetés

Véleményük szerint a migránsok a németek és franciák miatt verik szét az ő országukat, miközben alig fizetnek az eltartásukért.

Több uniós segítséget követelt Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a migráció kezeléséhez a vasárnap Thesszalonikiben tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányfő szerint a Leszbosz szigetén leégett moriai menekülttábor egyes lakói megpróbálták megzsarolni kormányát azzal, hogy szándékosan felgyújtották a létesítményt. Mint mondta, a történtek lehetőséget nyújtanak az Európai Uniónak arra, hogy javítson azon, miként kezeli a migrációt.

Tragédia volt Moria felgyújtása. Borzalmasak voltak a felvételek. Figyelmeztető csengő volt mindenki számára, hogy érzékenyebbé váljunk. Európa nem engedhet meg egy újabb kudarcot a migrációs kérdésben – hangoztatta Micotákisz.

A görög kormányfő hangsúlyozta, hogy kapcsolatba lépett Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral a tűz következtében fedél nélkülivé vált több mint 12 ezer migráns legalább egy részének befogadásáról.

Egyben bejelentette egy új, állandó menekültügyi központ építését a görög égei tengeri szigeten. „Lehetőséget akarunk kovácsolni a problémából” – hangoztatta. „Európának sokkal jobban részt kell majd vennie az új központ vezetésében” – tette hozzá.

Hirdetés

A görög hadsereg egy volt katonai lőtéren emel sátrakat a migránsok számára mintegy négy kilométerre a leégett tábor területétől. Micotákisz szerint vasárnap estig hozzávetőleg ezer embert helyeznek el a sátrakban, de még napokig fog eltartani mindenki áttelepítése. Hozzáfűzte, hogy koronavírus-tesztet hajtanak végre mindenkin, aki az új táborba érkezik. Mint mondta, eddig öt új esetet azonosítottak.

A tábor megsemmisülése óta zűrzavar uralkodik a szigeten, az eddig a túlzsúfolt központban élő több mint 12 ezer, zömében afrikai és afgán migráns több napja alszik a szabad ég alatt.

Aggodalomra ad okot az is, hogy a felfordulásban nyoma veszett annak a legalább 35 táborlakónak, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje. A helyiek attól tartanak, hogy elszabadulhat a vírus a szigeten.

Forrás: 888

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!