Fontos nap a mai az Angela Merkel utódlásáért folyó harcban

Hirdetés

Armin Laschet, Angela Merkel egyik lehetséges utóda számára fontos nap a mai, ugyanis ma tartanak választásokat az általa kormányzott Észak-Rajna-Vesztfáliában. Laschet támogatottsága az elhibázott járványkezelés miatt jelentősen csökkent az elmúlt hónapokban, és egy rossz szereplés akár kiírhatja a korábbi legnagyobb esélyest a harcból.

Armin Laschet 59 éves német kereszténydemokrata (CDU) politikusnak fontos ez a mai nap, ő is versenyben van ugyanis Angela Merkel utódlásáért vívott harcban, és az általa kormányzott Észak-Rajna-Vesztfáliában a tartanak helyi választásokat.

Laschet népszerűsége jelentősen csökkent a nyáron, miután a lakosság szerint a koronavírusra adott válaszai elhibázottak voltak. A politikusnak ezért jó eredményre lenne szüksége a mai választáson – írja a Reuters.

A 14 milliós tartományban a helyhatósági választásokon a városi tanács képviselőit választják meg. A felmérések szerint városról-városra nagyon változó a pártok támogatottsága, de a CDU összességében vezeti a rangsort.

A kereszténydemokrata párt decemberben választja meg Merkel utódját a párt élén, akit nagy eséllyel később kancellárnak is jelölnek majd – igaz, ebbe még beleszólhat az unió másik pártja, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) is.

Hirdetés

MERKEL SAJÁT ELMONDÁSA SZERINT NEM PRÓBÁLJA MAJD MEG ELÉRNI ÚJRAVÁLASZTÁSÁT.

A lakosság legszívesebben a CSU vezetőjét, Markus Södert látná szívesen a kancellári székben, az ő támogatottsága 31%-os egy friss felmérés szerint. Őt az egészségügyi miniszter, Jens Spahn követi 14%-kal. Laschetet csak 8%-uk támogatja. Söder előnye a jobboldali szavazók körében még magasabb, 46%-os. Söder nem jelentette be hivatalosan, hogy indulna a posztért. A CSU sosem adott még kancellárt korábban.

Ha a CDU ma rosszul szerepel Észak-Rajna-Vesztfáliában, könnyen lehet, hogy Laschet kiszáll a versenyből.

Forrás: Portfolio

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!