Két külügyminiszter is koronavírusos lett az EU-csúcson

Hirdetés

Az osztrák és a belga külügyminiszter legutóbbi koronavírus-tesztje is pozitív lett, miután a hét elején részt vettek az uniós kollégáikkal közös csúcstalálkozón. A héten több állam- és kormányfő is jelezte, hogy nem vesz részt a találkozón, mert érintkeztek igazolt fertőzöttekkel.

Miután Ausztria és Belgium külügyminiszterei a hét elején részt vettek az EU-s kollégáikkal folytatott megbeszéléseken, igazolták náluk, hogy koronavírus-fertőzöttek lettek. A több pozitív eredmény miatt attól tartanak, hogy egy szuperterjesztő-esemény lehetett az egyeztetés Luxembourgban – írja a Reuters.

Az osztrák Alexander Schallenberg és a belga Sophie Wilmes egy csoportos reggelin ültek egymás mellett az EU Külügyi Tanácsának hétfői, luxemburgi ülésén – közölte az osztrák külügyminisztérium szóvivője, a gyanú szerint itt fertőződhettek meg. Schallenbergnek nincsenek tünetei, és rutinszerű intézkedésként tesztelték. Wilmes szombaton közölte, hogy a Covid-19 tesztje pozitív lett, egy nappal azután, hogy önkéntes karanténba vonult, mert nála viszont jelentkeztek a betegségre jellemző tünetek. A belga politikus a Twitteren azt jelezte, hogy még korábban, valamelyik családtagja fertőzhette meg.

Heiko Maas német külügyminiszter pénteken negatív eredményt adott, és nem volt szoros kapcsolata Schallenberggel – közölte minisztériuma, Ann Anne svéd külügyminiszter addig dolgozik otthon, amíg negatív teszteredményt nem kap – közölte osztálya. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter már Algériába is utazott, mert két teszt is igazolta, hogy nem fertőzött.

Schallenberg egyetlen kétoldalú találkozója Luxemburgban volt az ír kollégájával, Simon Coveney-vel, de betartották az előírt távolságtartási intézkedéseket. Az ír felet természetesen tájékoztatták az osztrák külügyér betegségéről.

Hirdetés

“Óvintézkedésként a kormány minden tagját szombaton tesztelik” – mondta az osztrák fél szóvivője. Sebastien Kurz kabinetjében már két hete találtak egy másik fertőzöttet is, akkor a kancellár mindkét elvégzett tesztje negatív lett.

A hétközi EU-csúcson Szijjártó Péter is részt vett, de a magyar politikus kapcsán a tárca nem jelezte, hogy elkapta volna a fertőzést. A nemzetközi egyeztetésről Ursula von der Leyen bizottsági elnök, és a finn miniszterelnök is idő előtt távozott, mert a kollégáik körében találtak Covid-19-betegeket.

Forrs: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!