A lengyel kormányfő szerint széteshet az EU

Hirdetés

A lengyel kormányfő szerint az Unió végét a bürokraták által sulykolt jogállamisági mechanizmus okozhatja.

A teljesen új, önkényes, politikai döntések által motivált jogállamisági mechanizmus akár az Európai Unió széteséséhez is vezethet – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök tegnap Budapesten a Privátbankár.hu szerint.

A lengyel kormányfő az Unió magatartását rendkívül “rossznak és veszélyesnek” tartja.

Az nem lehet, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje, ilyen nincs a jogrendszerünkben, és Európában sem fordulhat elő, hogy a másodlagos jog az alapszerződések fölé helyezkedjen – érvelt.

Mateusz Morawiecki szerint a jelenlegi uniós javaslat elfogadhatatlan, amin ha nem változtatnak a brüsszeli bürokraták, akkor Lengyelország a továbbiakban is élni fog a szerződésekben garantált vétójogával. Kijelentette: ezzel a szuverenitásukat és az alapszerződések szellemiségét is védik.

Hirdetés

Magyarország biztosította a lengyel kormányfőt: Budapest nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan.

Mateusz Morawiecki kormányfő ma délelőtti varsói sajtóértekezletén az őket ért vádakra is reagált. Elmondta, bármit is sulykol a propaganda, “mi az EU egységéért küzdünk”.

Szerinte Lengyelország után egy idő múlva más EU-tagállamok is támadások célpontjaivá válhatnak, ha “Brüsszelben visszatetszést keltenek ilyen vagy olyan (nemzeti) reformok”.

A lengyel elnöki szóvivő is arról beszélt, hogy Varsó elutasítja az Európai Unió alapszerződéseinek felülírását a költségvetésről folytatott tárgyalások során, s ebben az értelemben a jogállamiság betartására szólít fel Európában.

Blazej Spychalski szerint a vétóval Lengyelország éppen “a jogállamiság betartását szorgalmazza”, elutasítva, hogy a jogállamiságról szóló előírások ürügyén az alapszerződéseken nem alapuló mechanizmusokat vezessenek be az Európai Unióban.

Hirdetés

A szóvivő emlékeztetett, a vétó jogával az EU-ban több tagállam élt már különféle helyzetekben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben felszólította a magyar és a lengyel kormányt, hogy ne tartsák vissza az uniós polgároktól a várva várt helyreállítási forrásokat.

Ha a két kormány szerint a jogállamisági feltétel nincs összhangban az uniós szerződésekkel, akkor forduljanak az Európai Bírósághoz – mondta az elnök.

Forrás: Magyar Jelen

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!