Georg Spöttle: Nyugat-Európa a saját gyilkosait engedi be

Hirdetés

A bécsi terrortámadás elkövetőjének előtörténete minden elemet tartalmaz, amely egy iszlám vallású fiatalt a radikalizálódás útjára terel – jelentette ki lapunknak a Nézőpont Intézet elemzője, aki szerint az a legmegdöbbentőbb a bécsi mészárlást elkövető 20 éves fiatal tettében, hogy a hazájában az albán kisebbséghez tartozó Kujtim Fejzulai éppen az ellen a nyugat-európai demokrácia ellen fordult, amely menedéket adott neki. 

A négy halálos áldozattal járó bécsi mészárlás elkövetőjének személyisége úgy épül fel, mintha a biztonságpolitikai szakértők kézikönyvének „hogyan nevelnek terroristát” fejezetéből emeltek volna ki egy iskolapéldát.

Karl Nehammer, osztrák belügyminiszter közölte: a támadásban életét vesztette terrorista

Kujtim Fejzulai, 20 éves észak-macedón és osztrák kettős állampolgár volt, akit 2019. április 25-én szabadságvesztésre ítéltek, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az ISIS-hez. A rá kiszabott 22 hónapos ítéletből csak 8 hónapot töltött le, decemberben fiatal kora miatt feltételes szabadságra helyezték.

Egyes sajtóhírek szerint Fejzulai szülei egy macedóniai albán menekülttáborból szökve érkeztek Ausztriába, ahol menedékjogot, majd állampolgárságot kaptak.

Ezek a jellemzők determinálják egy iszlamista fiatalember radikalizálódását„, szögezte le a 888.hu kérdéseire válaszolva Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő, a Nézőpont Intézet elemzője.
  • Az elmúlt években Európában elkövetett terrorcselekmények végrehajtó között jónéhányan voltak második generációs migránsok.
  • A radikalizálódó fiatalt a hatóságok gátolták meg abban, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz és kiképzésen vegyen részt valahol Szíriában.
  • Börtönbe csukták, ahol vélhetően olyanokkal került össze, akik tovább terelgették afelé, hogy erőszakos cselekményt hajtson végre.
  • Büntetését nem töltötte ki, idő előtt szabadult, vagyis a szankció nem bűnmegelőző, hanem éppen ellentétes hatást váltott ki.

”Ugyanakkor az is feltételezhető, hogy valahol mégis csak kapott fegyveres kiképzést, a gyilkosságokról készült felvételek alapján ugyanis gyakorlottan és különös kegyetlenséggel használta a gépkarabélyt, amellyel legalább 4 embert kivégzett„,

elemezte a látottakat Spöttle, aki szerint éppen az a döbbenetes az ilyen tettekben, hogy a radikális iszlám felé forduló fiatalok éppen azok ellen a nyugat-európai demokráciák ellen fordítják fegyvereiket, amelyek menedéket adtak nekik.

Hirdetés
Újra és újra ki kell mondani: a migráció biztonsági kockázatot jelent. Európa a saját gyilkosait engedi be”, szögezte le a szakember.

Forrás: 888.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!