Morawiecki keményen visszaszólt Brüsszelnek

Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Karmelita kolostorban találkozott 2020. november 26-án, ahol az uniós vétó volt a téma.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt a találkozó utáni sajtótájékoztatón, hogy a júliusi csúcs egész Európa sikerével zárult. Most egy teljesen új mechanizmus előtt áll az unió, és ezzel az önkényes mechanizmussal az egész EU is széteshet. Ez a rendelet a költségvetésre vonatkozik, miközben egyéb eszközöket behoz – tette hozzá. Nem lehetséges, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje – mondta a kormányfő.

A német elnökség nem alkalmazkodott a júliusban megfogalmazott alkuhoz – mondta Morawiecki. 27 ország különféle jogrenddel és hagyománnyal rendelkezik, és ezt értékelni kell – tette hozzá. A vétó joga benne van a szerződésekben, és ez azt szolgálja, hogy tudjunk foglalkozni a saját érdekeinkkel. Bár ma Magyarországot és Lengyelországot támadják, de holnap újabb ország kerülhet napirendre – mondta Morawiecki.

Mateusz Morawiecki arról is beszélt, hogy egy soha véget nem érő vita lehet a jogállamisági ügyekből, az ilyen feltételrendszer egy eszköz lehet országok megtámadására.

Ez az út az unió szétveréséhez vezethet, ezt a logikát el kell utasítani. Nincs szükség a kétsebességes unióra, a szerződések alapján kell eljárni – tette hozzá. Lengyelország számára elfogadhatatlan az unió által javasolt megállapodás. Az országok egységét és szuverenitását is védjük – emelte ki.

Hirdetés

Morawiecki szerint képesek lesznek meggyőzni az igazukról egyre több uniós országot. A volt portugál külügyminiszter szerint is lehet, hogy igaza van Lengyelországnak és Magyarországnak. Abba az unióba kell visszatérni, ami gazdasági unió és jól szolgálhat a gazdasági problémák megoldására – tette hozzá.

Forrás: Magyar Hírlap

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!