Obama: Putyin egy hadúr atomfegyverekkel

Hirdetés

Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke enyhén szólva keresetlen szavakkal jellemzi emlékirataiban Vlagyimir Putyin orosz államfőt és Oroszország szuperhatalmi státuszát.

Barack Obama volt amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő sokszor ütközőpályára került egymással szemben Obama 2008-tól 2016-ig tartó két elnöki ciklusa alatt, annak ellenére, hogy az amerikai fél javaslatára a kommunikáció újraindításával, mintegy a reset gomb megnyomásával akarták új mederbe terelni a két ország kapcsolatait – írja a Moscow Times. A hírportál a volt elnök keresetlen megjegyzéseit idézi Oroszországtól és Putyinról, amelyek Obama emlékiratainak első kötetében jelentek meg. A Promised Land című könyv magyarul is kapható.

A feszültség a két ország között azt követően éleződött ki, hogy Ukrajnában 2014 elején utcai tüntetésekkel megbuktatták az oroszbarát Viktor Janukovics államfőt, és Moszkva a hatalmi vákuumot arra használta ki, hogy annektálta a Krím félszigetet, illetve elkezdte támogatni az ország délkeleti részén indult oroszbarát, szeparatista lázadást. A rossz viszonyt tovább mérgezte, hogy amerikai vádak szerint az orosz titkosszolgálat megpróbálta manipulálni a 2016-os amerikai elnökválasztást.

Obama szerint katonai szempontból az a legfontosabb különbség az USA és Oroszország között, hogy míg az előbbi széles körű szövetségei rendszerrel és bázisokkal rendelkezik a világon, az utóbbi nélkülözi ezt. Ez csökkenti annak súlyát, hogy az orosz nukleáris fegyverzet az amerikai után a második legerősebb a világon.

Moszkvában is vannak luxusáruházak, ám ezekben az ország szűk felső rétege, a maroknyi milliárdos vásárol. A nagy tömegek halovány életszínvonala a volt amerikai elnök szerint világosan mutatja, milyen óriási egyenlőtlenséggel oszlik el az ország vagyona a társadalmi rétegek között. Oroszország vonzereje gyenge, az afrikai, latin-amerikai vagy ázsiai fiatalok nem ott akarnak egyetemre járni és nem orosz popkultúrát követik figyelemmel. A világ lakói inkább félnek Oroszországtól, mint hogy csodálnák azt.

Hirdetés

Obama ellentmondást lát a mai Oroszország és Putyin törekvése között, hogy fenntartsa az ország szuperhatalmi státusát, ami megmérgezi az ország nemzetközi kapcsolatait. Az orosz vezetés dühe elsősorban az Egyesült Államok ellen irányul.

Obama lesújtó véleménnyel van volt kollégája viselkedéséről. Putyin szerinte olyan, mint egy szerepzavaros tinédzser, aki teleszórja a közösségi médiát kérkedő fotóival (Putyin lovagol, jégkorongozik, dzsúdózik, pecázik a jéghideg vízben állva stb.), amelyek igazi macsónak állítják be. Eközben nem idegen tőle, hogy soviniszta és idegengyűlölő célzásokat tegyen és arról beszél, hogy az igazi orosz értékeket káros külső hatások érik. Azt akarja sugallni, hogy bármit is tesz, az ő kemény, atyai irányítása alatt Oroszország visszanyerte varázsát.

A volt amerikai elnök úgy látta őt mint egy hadurat, akinek – szemben a piti hadurakkal – atomfegyverek vannak a kezében, és arra használja országa állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy minden kezdeményezést megtorpedózzon. Egy józan ésszel megáldott, kemény, szentimentalizmustól mentes karakterre emlékeztette Putyin, aki soha nem mozdult ki abból a gondolkodási körből, amit a tapasztalatai alakítottak ki benne. Olyannak látta, aki a patrónus-kliens viszonyokat, a zsarolást, a védelmi pénzt, a csalást és esetenként az erőszakot legitim eszköznek tartja az ügyek intézésére.

utyin számára az élet egy zéróösszegű játszma – ostorozza tovább Barack Obama az orosz államfőt. Ebbe a gondolkodása belefér, hogy az ember üzleteket kössön a saját törzsén kívüli személyekkel, de soha nem bízik meg azokban. Az első helyre magát teszi, a másodikra az övéit. Ebben a világban a lelkiismeret, a mások iránti tisztelet, a magasabb célok követésének hiánya – leszámítva a lehető legnagyobb hatalom felhalmozását – nem számítanak emberi hibáknak. Éppen ellenkezőleg, előnyt jelentenek a másokhoz fűződő viszonyokban.

Forrás: napi.hu

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!