Össztűz II. János Pálra – visszavonnák szentségét

Hirdetés

The Tablet című angol katolikus hetilap november 21-i száma részletesen foglalkozik a katolikus egyház közelmúltban reflektorfénybe került erkölcsi botrányainak kérdéseivel.

Egyelőre felmérhetetlen, hogy milyen hatása lesz a Szentszék által november 10-én közétett terjedelmes McCarrick-jelentésnek, amely azt tekinti át, hogyan válhatott püspök, washingtoni érsek (2000) és bíboros (2001) az amerikai Theodore McCarrickból annak ellenére, hogy tekintélyes egyházi személyek kifogásaiknak adtak hangot erkölcsileg súlyosan kifogásolható magatartása, szexuális visszaélései miatt. A jelentés közreadásával egy időben folyt Luigi Ventura érsek, egykori chilei és franciaországi vatikáni nagykövet bírósági tárgyalása, akit hasonló vádakkal illettek.

Pedofil bűnökről szól a fáma, ám azt sunyin elhallgatják, hogy ezek majd mindegyike homoszexuális hátterű. Az amerikai köztörvényes ex-püspök tényleg elhitte, hogy meseország mindenkié, ám 2017-ben kiderült bűneivel most mégis a 2005-ban elhunyt lengyel pápát próbálják meg összelibernyálazni.

Aki szelíd, jószívű, tiszta ember volt. Ahogy mondani szokták: „igazi pap”. Ha ez nem igaz, akkor Karol Wojtyla felülmúlja bármelyik hollywoodi filmsztárt. Úgyhogy: igaz. És ennek az igazságnak a megdöntéséhez nem elég egy mindenféle sunyulással, (év)számmisztikával sargentinizált jelentés. Még akkor sem, ha találnak hozzá reverendás cinkostársakat is.

Márpedig találnak, hisz a létező összes egyház bürokráciája emberekből áll. Vannak köztük jók-rosszak. És ez mind a százharmincnyolcezer világvallás hivatalában így van. Sajnos Jézusból csak egy volt eddig a Földön. Ám a hibától a vétségen át a bűnökig – meglehetősen széles a kínálat.

Hirdetés

Az amerikai ex-püspök bűnöző volt. Akik most legfrissebb keresztényellenes offenzívájuk részeként II. János Pál szentségtelenítésével próbálják lejáratni a katolikus egyházat – bűnösök.

Wojtyla nem tussolt el semmit. Sőt! Ő adta ki az egyházon belüli szexuális visszaélések és a deviancia normába emelése elleni első dokumentumokat. Na, ez utóbbival húzta ki a gyufát most, 2020-ban…

A sztori kissé hajaz arra, amikor az amerikai filmgyári titkárnő észbe kap: 25 évvel ezelőtt a büfénél rácsapott a fenekére – mittudomén – Jack Nicholson, úgyhogy ő #metoo, a művész urat legyenek szívesek haladéktalanul ivartalanítani, neki pedig járna némi kárpótlás.

Egyébként kész szerencse, hogy a kereszténység nem olyan szelíd, mint, mondjuk, az iszlám. Ha másként lenne, többen veszítenék el a fejüket, mint amikor Párizsban csúcsrajárt a guillotine. Lévén nem múlik el nap, hogy ne próbálnának meg belevizelni a szenteltvíztartóba.

Közeleg a karácsony, kíváncsian várom, hogy a népszerű filmcsatorna vadiúj saját gyártásában Jézus ezúttal zombi lesz-e, vagy csak simán fókalány.

Hirdetés

Kíváncsian várom, elég grincsfát telepítenek-e a közterületekre, lesznek-e nyakukban fordított keresztekkel vihogó showmanek, kiderülnek-e a tanítványokkal kapcsolatban megdöbbentő igazságok, miszerint az utolsó vacsora nem volt más, mint Krisztus lakodalmi bulija, és a többi…

Egyelőre, ezen a héten be kell érnünk a II. János Pált célzó igazságkiderüléssel.

Nos, ilyen és ehhez hasonló igazság az is, hogy a Föld-Hold távolság valamely pontján, a Szahara egyetlen sűrűn lakott részén, San Francisco felett a kozmoszban egy teli, de rozsdás bili lebeg. Ha nem hiszed, mutasd meg, hogy nincs ott!

Eddig a vélemény. Alább pedig Przemyslaw Czarnek, lengyel oktatás- és tudományügyi miniszter állásfoglalása az ügy kapcsán (az MTI nyomán):

A McCarrick hatvanévi egyházi pályafutását végigkövető, közel 500 oldalas vatikáni dosszié II. János Pál pápára vonatkozó részleteit a sajtó általában úgy foglalja össze, hogy Karol Wojtyla tudott McCarrick szexuális visszaéléseiről, és ennek ellenére magasabb rangra emelte őt.

Hirdetés
Hirdetés

McCarricket az egyházi hatóságok többször is átvilágították, mielőtt a lengyel pápa 2000-ben washingtoni érsekké nevezte volna ki. Először ez 1977-ben, még VI. Pál pápasága alatt történt, később pedig 1981-ben és 1986-ban, további előléptetéseket megelőzően. A kinevezések alkalmából nem derült fény sem McCarrick homoszexuális cselekedeteire, sem a kiskorúakkal szembeni visszaélésekre, annak ellenére, hogy ezek, “mint most tudjuk, már akkor is komolyan terhelték őt”.

Amikor a Vatikánba elkezdtek beszivárogni a McCarrick “homoszexuális cselekedeteire” utaló szóbeszédek, II. János Pál komolyan vette őket, ezért háromszor is elutasította az amerikai püspöki kar javaslatát a kinevezésére, mégpedig 1997-ben Chicago érseki tisztségébe, 1999-ben New York érseki tisztségébe, majd 2000-ben a washingtoni érsekségre is.

A lengyel pápa annak ellenére utasította el McCarrick kinevezését washingtoni érsekké, hogy három amerikai püspök a kanonikus eljárás során javasolta ezt. A kinevezésre csak azt követően került sor, hogy az akkori érsek 2000. augusztusában levelet írt II. János Pál titkárának, Stanislaw Dziwisz püspöknek, amelyben a jelölt ártatlanságáról biztosította őt.

Az érsek tetteiről II. János Pál akkor nem tudhatott, az ezekre vonatkozó vádak csak 2017-ben, évekkel a lengyel pápa halála után fogalmazódtak meg.

 

Mészáros József – vasarnap.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!