Ukrajnának lefőtt – kiürült az államkassza

Hirdetés

Az évtized során most fordul elő először, hogy teljesen üres lett az államkincstár, Ukrajnának nincs miből törleszteni a milliárdos adósságait, írja az ukranews.com.

A helyzetről Pavel Kuhta, korábbi gazdasági miniszterhelyettes számolt be. Elmondása szerint a jegybank leállította a költségvetési kiadások finanszírozását, pénzt csak a legszükségesebb dolgokra tudnak adni, egyik napról a másikra él az ország, mert üres a kincstár. Ukrajna függetlenné válása óta, de az utóbbi évtizedben biztosan nem fordult elő, hogy november végére egy kopijkája se maradjon az államnak. Történik ez abban a helyzetben, amikor az újabb IMF hitelre is értelmetlenség számítani.

A politikus az államkincstár hivatalos tájékoztatója nyomán közli, hogy Ukrajna pillanatnyi fizetési kötelezettsége 9,4 milliárd hrivnyára rúg, amiből 3 milliárdot védett költségek képeznek. A helyzetet rontja a hétvégi karantén, amely plusz terheket ró a költségvetésre. Továbbá a minimálbér ötezer hrivnyára emelése és annak fenntartása a karantén miatt sérült szolgáltatói szférában havi 20 milliárd hrivnyát emészt fel.

Pavel Kuhta szerint a súlyos probléma egyetlen megoldása az volna, ha sürgősen felvennék a kapcsolatot az IMF-el az újabb gyors hitelek érdekében. Ugyanakkor az IMF-nél azt tartják Ukrajnáról, hogy kétkulacsos adópolitikát folytat és nem teljesíti a vele szemben támasztott követelményeket, áll az információban.

Forrás: hungaryfirst

Hirdetés

 

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!