Verhofstadt: Magyarország és Lengyelország nélkül kell folytatni

Hirdetés

Guy Verhofstadt szerint Magyarország és Lengyelország nélkül kell létrehozni az unió helyreállítási alapját, ha ezek az országok nem vonják vissza a vétójukat. A belga liberális EP-képviselő erről az Euronewsnak adott interjúban beszélt Brüsszelben. Szerinte a magyar és a lengyel kormány kárt okoz a saját polgárainak, Orbán Viktor szovjet hasonlata pedig botrányos, a Soros György elleni kampánynak pedig antiszemita fennhangjai vannak.

Interjú.

Ön szerint hogyan juthatunk ki a mostani költségvetési harcból?

“A legjobb természetesen az lenne, ha Lengyelország és Magyarország visszavonná a vétót. Ez lenne a normális út, hiszen az újjáépítési csomag elfogadása a polgáraik és a cégeik érdekében áll. Meg kell, hogy mondjam, ez az első alkalom, amikor azt látom, hogy a költségvetési tárgyalásokat egy ország azért blokkolja, mert pénzt kapna. Vagyis lényegében a saját polgáraikat büntetik. Ha nem lehetséges a vétó visszavonása, akkor nem látok más kiutat, mint a megerősített együttműködés létrehozását a szerződés 326-os paragrafusa alapján. Ez lehetővé tenné a többi 25 tagállam számára azt, hogy előrelépjenek az újjáépítési alappal Lengyelország és Magyarország nélkül.”

A német elnökség szerint a küszöbön áll a kompromisszum a vétó ügyében. Ön elfogadna bármilyen kompromisszumot a jogállamisági mechanizmusról?

Hirdetés

“Nem. Először is, szeretném elolvasni a szöveget, amiről szó van. De én személyesen nem látok teret a kompromisszumra, hiszen a mostani jogállamisági mechanizmus az alapvető minimum. Ezt mondta Mark Rutte holland miniszterelnök. Nem lehet kompromisszumot kötni és felvizezni egy olyan rendszert, amiről már megállapodtunk. Szerintem a mostani jogállami fék egyébként egy gyenge rendszer, nemet mondok arra, hogy tovább gyengítsék. Vagyis nem látok esélyt a kompromisszumra.”

Biztos abban, hogy a demokrácia és a pénzügyek összekapcsolása a jó válasz az unió magy, illetve lengyelországi problémáira?

“Nos, ez az egyik utolsó eszközünk. A többi eszköz, mint a hetes cikk szerinti eljárás, hogy elvegyük a szavazati jogukat, eddig nem működött. Az Európai Tanács még vitát sem kezdett erről. Ennél hatásosabb lehet a költségvetési eszköz, de ezt most blokkolják a magyarok és a lengyelek. Ezt kell most megoldani. De olyan megoldás kell, amellyel a bizottság közvetlen módon utalhat pénzt a polgároknak, a vállalkozóknak és a civileknek. Mert nem szeretnénk, ha az emberek, a vállalkozók és a civil szervezetek lennének Orbán és Kaczynski politikájának áldozatai.”

Az Ön szavazói egyébként mit gondolnak erről az ügyről? Foglalkoznak vele?

“A legtöbb országban az emberek 60-70 százaléka normálisnak tartja az utalások leállítását az olyan országok számára, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállamiságot, a demokráciát és amelyek korrupt emberek kezében vannak. Hiszen itt a korrupcióról is szó van. A legutóbbi OLAF jelentés világos volt. Magyarország vezeti a listát. Nyilvánvaló, hogy ebben van felelőssége Orbán Viktornak.”

Hirdetés

Forrás: euronews

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!